Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 32 No. 5, 2009.
Izvorni znanstveni članak
Utjecaj procesa deguminacije na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja
Tihomir Moslavac
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Bojana Tovjanin
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Đani Benčić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Sažetak
Deguminacija je postupak tretiranja sirovog ulja vodom, razrijeđenim kiselinama (fosforna, limunska) radi uklanjanja fosfolipida i gumastih, sluzavih tvari. Svrha ovog rada je ispitati utjecaj vrste kiseline i parametara kiselinsko-vodene deguminacije (temperatura kontakta kiseline i ulja, temperatura kontakta i vrijeme trajanja miješanja ulja s vodom) na reološka svojstva sirovog suncokretovog ulja. Proces deguminacije proveden je različitim kiselinama (limunska kiselina, askorbinska kiselina, vinska kiselina; udjela 0,3% na masu ulja, u koncentraciji 50%), temperaturama kontakta kiseline i ulja (50 oC, 70 oC, 80 oC), dodatkom 2% vode, temperature kontakta vode i ulja (25 oC, 40 oC, 70 oC) te vrijeme kontakta s vodom (30, 60 i 90 minuta s miješanjem). Efikasnost deguminacije ulja praćena je određivanjem reoloških svojstava ulja i određivanjem prinosa i gubitka ulja. Mjerenja reoloških svojstava degumiranog ulja provedena su rotacijskim viskozimetrom primjenom sustava koncentričnih cilindara pri temperaturi 25 oC. Reološki parametri određeni su primjenom Newtonovog zakona. Rezultati istraživanja pokazuju da su svi ispitivani sustavi imali Newtonovski karakter. Deguminacijom suncokretovog ulja limunskom kiselinom postiže se veća efikasnost uklanjanja fosfolipida (manja viskoznost ulja) u odnosu na vinsku i askorbinsku kiselinu. Bolji rezultat procesa postignut je kod temperature kontakta ulja s kiselinom pri 80 oC i temperaturi kontakta ulja s vodom pri 70 oC tijekom 60 minuta miješanja ulja.
Ključne riječi
kiselinsko-vodena deguminacija; sirovo suncokretovo ulje; reološka svojstva; prinos ulja
Hrčak ID:
163425
URI
Datum izdavanja:
16.11.2009.
Posjeta: 1.592 *