Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 32 No. 3, 2009.
Izvorni znanstveni članak
Utjecaj lokacije maslinika na kakvoću ekstra djevičanskih maslinovih ulja sorata 'Leccino' i 'Buža' u Istri
Đani Benčić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Marin Krapac
; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Sažetak
U radu su izneseni jednogodišnji rezultati kemijskih analiza: slobodne masne kiseline, peroksidni broj, primarni i sekundarni produkti oksidacije (K232 i K270), ukupni fenoli, o-difenola i klorofila u ekstra djevičanskim maslinovim uljima dobivenim od sorte 'Leccino’ i ‘Buža’ uzgojenih u masliniku Barbariga (neposredno uz obalu mora) i u masliniku rubnog sjevernog područja Veli Mlun i Pračana na nadmorskoj visini od oko 250 m (blizu mjesta Buzet) u Istri.
Isto tako izneseni su rezultati istraživanja temperatura u fazi zrenja ploda za obje lokacije na osnovi kojih se pokazalo da je lokacija Barbariga primila višu sumu aktivnih temperatura za sve istraživane pragove od 7.0, 10.0, 12. 5 i 15.0 ºC.
Utvrđene su statistički opravdane razlike u udjelu ukupnih fenola, kod obiju sorata u odnosu na lokaciju. Sorta ‘Leccino’ imala je značajno nižu količinu ukupnih fenola u masliniku hladnijeg klimata na nadmorskoj visini od 250 m u odnosu na ulje iste sorte s lokacije Barbariga - toplijeg priobalnog područja.
Nasuprot tome ulja sorte ‘Buža’ sadržavala su veću količinu ukupnih fenola na višoj nadmorskoj visini nego u priobalju. Kako sadržaj ukupnih fenola direktno utječe ne samo na organoleptičke osobine ulja, pikantnost i gorčinu, nego i na njegovu antioksidacijsku stabilnost, dobiveni rezultati potvrđuju lokaciju u interakciji sa sortom kao značajni faktor u kreaciji kvalitete ekstra djevičanskih ulja Istre.
Ključne riječi
Istra; maslinovo ulje; sorta; lokacija
Hrčak ID:
163469
URI
Datum izdavanja:
15.7.2009.
Posjeta: 1.404 *