Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj lokacije maslinika na masnokiselinski sastav ekstra djevičanskih ulja sorti Buža i Leccino u Istri

Đani Benčić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lepomir Čoga ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Marin Krapac ; Institut za poljoprivredu i turim Poreč
Tihomir Moslavac ; Prehrambeno tehnološki fakultet Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 346 Kb

str. 53-65

preuzimanja: 278

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 346 Kb

str. 65-65

preuzimanja: 156

citiraj


Sažetak

Provedena istraživanja imala su za cilj utvrditi utjecaj lokacije maslinika na masnokiselinski sastav ekstra djevičanskih maslinovih ulja. Masno-kiselinski sastav određivan je u ekstra djevičanskim uljima dobivenim od sorti „Leccino“ i „Buža“ koje su uzgajane na dva različita lokaliteta na području Istre. Jedan od maslinika smješten je uz obalu mora (Barbariga), a drugi na nadmorskoj visini od 250 m (Veli Mlun, Pračana–Buzet). Mjerenjem temperatura u fazi zrenja ploda utvrđeno je da je lokacija Barbariga primila višu sumu aktivnih temperatura za sve istraživane pragove od 7.0, 10.0, 12.5 i 15.0ºC. Rezultati kemijskih analiza ukazuju na značajne razlike u udjelu palmitinske, palmitoleinske, oleinske, stearinske, linolne, linolenske, arahinske te gadoleinske kiseline u ekstra djevičanskim uljima, ovisno o lokalitetu i sorti. Značajno veće količine oleinske, linolne i linolenske kiseline utvrđene su u uljima sorte ‘Leccino’ u hladnijem području, a kod sorte ‘Buža’ u toplijem području. Veće količine palmitinske i manje količine stearinske i arahinske kiseline utvrđene su u uljima obiju sorti u toplijem području, dok je sadržaj gadoleinske kiseline u ulju sorte ‘Buža’ bio veći u toplijem području.

Ključne riječi

maslinovo ulje; masno- kiselinski sastav; lokacija

Hrčak ID:

163471

URI

https://hrcak.srce.hr/163471

Datum izdavanja:

15.7.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.284 *