Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17559/TV-20150729135016

Utjecaj procesa glodanja na obrađenu površinu porozne poliuretanske (PU) pijene

Rok Hafner ; Faculty for Mechanical Engineering, Aškerčeva 6, 1000 Ljubljana, Slovenia
Franci Pušavec ; Faculty for Mechanical Engineering, Aškerčeva 6, 1000 Ljubljana, Slovenia
Luka Čerče ; Faculty for Mechanical Engineering, Aškerčeva 6, 1000 Ljubljana, Slovenia
Janez Kopač ; Faculty for Mechanical Engineering, Aškerčeva 6, 1000 Ljubljana, Slovenia


Puni tekst: hrvatski pdf 2.234 Kb

str. 1089-1093

preuzimanja: 634

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 2.234 Kb

str. 1089-1093

preuzimanja: 952

citiraj


Sažetak

U ovo doba poliuretanske pjene za modeliranje uspješno zamjenjuju izvorne materijale u mnogim aplikacijama zbog određenih komparativnih prednosti, tako i kod kopiranja artefakta. Glodanje je temeljna strojna operacija koja se često koristi u obradi proizvoda od PU pjene. Ova eksperimentalna studija usredotočuje se na površinsku hrapavost glodane PU pjene. Ocijenjeni su utjecaji parametara obrade na hrapavost površine u procesu glodanja PU pjene. Linearne i površinske procjene hrapavosti nakon CNC glodanja su uspoređene i procijenjene za uporabu u budućim istraživanjima. Isto tako vrijednosti hrapavosti površina povećavaju se s brzinom punjenja po zubu i smanjuju se s povećanjem brzine vretena. Testovi glodanja pokazali su značajan utjecaj gustoće PU pjena za modeliranje na konačnu hrapavost površine. Dodatno su ocijenjene vrijednosti hrapavosti površina.

Ključne riječi

glodanje; poliuretanska pjena za modeliranje; površinska hrapavost

Hrčak ID:

163755

URI

https://hrcak.srce.hr/163755

Datum izdavanja:

16.8.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.678 *