Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 31 No. 6, 2008.
Izvorni znanstveni članak
Utjecaj djelomične defolijacije na kemijski sastav mošta i rodnost traminca mirisavog (Vitis vinifera L.)
Bernard Kozina
; Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Marko Karoglan
; Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Sažetak
Poznato je da agrotehnički i ampelotehnički zahvati mogu značajno utjecati na rodnost, te kvalitativni sastav grožđa, mošta i vina. U cilju istraživanja utjecaja djelomične defolijacije na Traminac, tijekom tri godine praćen je sadržaj šećera, ukupne kiselosti, pH vrijednost, sadržaj vinske, jabučne i limunske kiseline u moštu te prosječna masa grozda kao i prosječan prinos po trsu. Djelomična defolijacija u vidu uklanjanja nula (ND), četiri (D1) i osam (D2) listova obavljena je ručno u trenutku šare grožđa. Uzorci su uzimani više puta tijekom perioda dozrijevanja grožđa do trenutka tehnološke zrelosti te u trenutku tehnološke zrelosti (berbe). Uočen je značajno niži sadržaj vinske kiseline u moštu kod varijanata defolijacije u sve tri godine istraživanja. Zamjetan je i utjecaj defolijacije na povećanje sadržaja šećera te na sniženje razine ukupne kiselosti i pH vrijednosti, ali samo u pojedinim godinama istraživanja. Djelomična defolijacija nije utjecala na promatrane parametre rodnosti.
Ključne riječi
djelomična defolijacija; rodnost; kemijski sastav mošta; Traminac
Hrčak ID:
163980
URI
Datum izdavanja:
19.12.2008.
Posjeta: 1.516 *