Stručni rad
Temelji kemijskog sastava vina
Ivana Alpeza
; Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Zagreb
Puni tekst: hrvatski pdf 487 Kb
str. 143-150
preuzimanja: 1.172
citiraj
APA 6th Edition
Alpeza, I. (2008). Temelji kemijskog sastava vina. Glasnik Zaštite Bilja, 31 (6), 143-150. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/index.php/163996
MLA 8th Edition
Alpeza, Ivana. "Temelji kemijskog sastava vina." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 31, br. 6, 2008, str. 143-150. https://hrcak.srce.hr/index.php/163996. Citirano 04.12.2024.
Chicago 17th Edition
Alpeza, Ivana. "Temelji kemijskog sastava vina." Glasnik Zaštite Bilja 31, br. 6 (2008): 143-150. https://hrcak.srce.hr/index.php/163996
Harvard
Alpeza, I. (2008). 'Temelji kemijskog sastava vina', Glasnik Zaštite Bilja, 31(6), str. 143-150. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/index.php/163996 (Datum pristupa: 04.12.2024.)
Vancouver
Alpeza I. Temelji kemijskog sastava vina. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2008 [pristupljeno 04.12.2024.];31(6):143-150. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/index.php/163996
IEEE
I. Alpeza, "Temelji kemijskog sastava vina", Glasnik Zaštite Bilja, vol.31, br. 6, str. 143-150, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/index.php/163996. [Citirano: 04.12.2024.]
Puni tekst: engleski pdf 487 Kb
str. 150-150
preuzimanja: 4.748
citiraj
APA 6th Edition
Alpeza, I. (2008). Temelji kemijskog sastava vina. Glasnik Zaštite Bilja, 31 (6), 143-150. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/index.php/163996
MLA 8th Edition
Alpeza, Ivana. "Temelji kemijskog sastava vina." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 31, br. 6, 2008, str. 143-150. https://hrcak.srce.hr/index.php/163996. Citirano 04.12.2024.
Chicago 17th Edition
Alpeza, Ivana. "Temelji kemijskog sastava vina." Glasnik Zaštite Bilja 31, br. 6 (2008): 143-150. https://hrcak.srce.hr/index.php/163996
Harvard
Alpeza, I. (2008). 'Temelji kemijskog sastava vina', Glasnik Zaštite Bilja, 31(6), str. 143-150. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/index.php/163996 (Datum pristupa: 04.12.2024.)
Vancouver
Alpeza I. Temelji kemijskog sastava vina. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2008 [pristupljeno 04.12.2024.];31(6):143-150. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/index.php/163996
IEEE
I. Alpeza, "Temelji kemijskog sastava vina", Glasnik Zaštite Bilja, vol.31, br. 6, str. 143-150, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/index.php/163996. [Citirano: 04.12.2024.]
Sažetak
Vino je vrlo kopleksan proizvod, poznat i kao jedno od najstarijih prirodnih pića. Uz alkohol kao kvantitativno najzastupljeniji sastojak, vino sadrži na stotine spojeva različitih kemijskih struktura i svojstava. Svakoj grupi spojeva pripada veća ili manja važnost u definiranju kakvoće vina, a u fenolnom sastavu leži posebnost zbog pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje. Uz grožđe, kao izvor brojnih, često najvažnijih čimbenika kemijskog sastava i senzornih svojstava, važnu ulogu imaju tehnologija proizvodnje i uvjeti dozrijevanja vina, tijekom kojeg vremena neki spojevi nestaju, a neki novi nastaju, još uvijek nedovoljno poznati i opisani u literaturi.
Ključne riječi
vino; kemijski sastav; kakvoća
Hrčak ID:
163996
URI
https://hrcak.srce.hr/163996
Datum izdavanja:
19.12.2008.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 7.257
*