Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Ozljede plodova bresaka i nektarina od niskih temperatura i mogućnosti njihovog smanjenja

Sanja Stubljar ; Agronomski fakultet, Zavod za voćarstvo
Goran Fruk ; Agronomski fakultet, Zavod za voćarstvo
Helena Škutin orcid id orcid.org/0000-0002-6672-1834 ; Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribolov i vodoprivredu Istarske županije, Poreč
Tomislav Jemrić ; Agronomski fakultet, Zavod za voćarstvo


Puni tekst: hrvatski pdf 256 Kb

str. 60-66

preuzimanja: 239

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 256 Kb

str. 66-66

preuzimanja: 404

citiraj


Sažetak

Breskve i nektarine su plodovi s izraženom senescencom i podložni su brzom propadanju poslije berbe. Da bi se smanjili gubici, transportira ih se i čuva na niskoj temperaturi. U takvim uvjetima javlja se problem nastanka ozljeda plodova od niske temperature koji se očituje kao posmeđenje mesa, brašnjavost, crvenilo mesa, gubitak arome i mekšanje. Ti simptomi nisu vidljivi izvana te se problem uočava tek kada plodovi stignu do krajnjih potrošača. Takvi plodovi odbijaju potrošača od konzumacije i daljnjeg kupovanja bresaka i nektarina. U radu su obrađene pojedine ozljede od niskih temperatura i načini njihovih sprječavanja na temelju literature.

Ključne riječi

ozljede od niskih temperatura; UV-C zračenje; odgođeno hlađenje; toplinski tretmani; povremeno zagrijavanje

Hrčak ID:

164008

URI

https://hrcak.srce.hr/164008

Datum izdavanja:

6.11.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.534 *