Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 31 No. 5, 2008.
Stručni rad
Ozljede plodova bresaka i nektarina od niskih temperatura i mogućnosti njihovog smanjenja
Sanja Stubljar
; Agronomski fakultet, Zavod za voćarstvo
Goran Fruk
; Agronomski fakultet, Zavod za voćarstvo
Helena Škutin
orcid.org/0000-0002-6672-1834
; Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribolov i vodoprivredu Istarske županije, Poreč
Tomislav Jemrić
; Agronomski fakultet, Zavod za voćarstvo
Sažetak
Breskve i nektarine su plodovi s izraženom senescencom i podložni su brzom propadanju poslije berbe. Da bi se smanjili gubici, transportira ih se i čuva na niskoj temperaturi. U takvim uvjetima javlja se problem nastanka ozljeda plodova od niske temperature koji se očituje kao posmeđenje mesa, brašnjavost, crvenilo mesa, gubitak arome i mekšanje. Ti simptomi nisu vidljivi izvana te se problem uočava tek kada plodovi stignu do krajnjih potrošača. Takvi plodovi odbijaju potrošača od konzumacije i daljnjeg kupovanja bresaka i nektarina. U radu su obrađene pojedine ozljede od niskih temperatura i načini njihovih sprječavanja na temelju literature.
Ključne riječi
ozljede od niskih temperatura; UV-C zračenje; odgođeno hlađenje; toplinski tretmani; povremeno zagrijavanje
Hrčak ID:
164008
URI
Datum izdavanja:
6.11.2008.
Posjeta: 1.534 *