Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 31 No. 3, 2008.
Pregledni rad
Neiskorištena raznolikost krumpira, krumpir obojenog mesa i važnost antioksidansa u krumpiru
Ivan Butorac
; H.Z.P.C. d.o.o.
Sažetak
Na iznenađenje mnogih, antioksidansi su obilno sadržani i u krumpiru obojenog mesa (mekote). Općenito uzevši, u krumpiru kao antioksidansi djeluju različiti bioflavonoidi koji meso (mekotu) krumpira boje crveno, ljubičasto, plavo. Gomolji obojenog mesa izvorne su divlje forme u pradomovini krumpira i domaće stanovništvo troši ih od pamtivijeka do danas. Nažalost uglavnom se uzgajaju sorte žutog i rjeđe krem-bijelog i bijelog mesa, a vrlo su rijetke sorte obojenog mesa čije prehrambene vrijednosti moderni svijet postaje tek danas svjestan. Za žutu boju mesa (mekote) gomolja krumpira odgovorni su karoteni, ali ne alfa i beta karoten koji su provitamini A (oni se nalaze u mrkvi i u tikvama kojima također daju žutu boju). Krumpir krem boje mesa ima ga manje, a krumpir bijeloga mesa neznatno. Kako u nas prevladavaju sorte žutog mesa, jedenjem krumpira unosimo i zdravstveno poželjan karoten. Otuda je krumpir plavo, ljubičasto ili crveno obojenog mesa nutricionistički daleko vredniji i kulinarski interesantniji. Krumpirom obojenog mesa možemo obogatiti našu gastronomsku ponudu, a onima koji polažu više pažnje na “zdravu prehranu” dati priliku da i jedenjem jela od krumpira obogate unos antioksidansa.
Ključne riječi
antioksidansi; krumpir obojenog mesa; nutricionizam
Hrčak ID:
164075
URI
Datum izdavanja:
13.6.2008.
Posjeta: 1.717 *