Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Agrotehnika proizvodnje merkatilnog krumpira

Ivan Korunek ; Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu
Suzana Pajić ; Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu


Puni tekst: hrvatski pdf 390 Kb

str. 4-11

preuzimanja: 362

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 390 Kb

str. 11-11

preuzimanja: 3.413

citiraj


Sažetak

Krumpir (Solanum tuberosum) kakvog mi danas poznajemo zeljasta je višegodišnja biljka koja pripada porodici Solanaceae. Različite divlje vrste krumpira rasprostranjene su na jugu Sjeverne Amerike, u Meksiku, centralnoj Americi i po cijeloj Južnoj Americi. Pradomovina krumpira je Južna Amerika, područje Anda (Peru, Bolivija), gdje je Inkama, uz kukuruz, bio glavna hrana. U Europu se prenosi u 16. stoljeću te ga prvi put spominje švicarski botaničar Kaspar Bauhin 1596. god. pod nazivom Solanum tuberosum esculentum.
U naše krajeve donijeli su ga graničarski vojnici 1779. i 1780. god.
Razumljivo je da je i u našim krajevima bilo početnog otpora prema uvođenju krumpira u prehranu, ali i u samu poljoprivrednu proizvodnju.

Ključne riječi

Hrčak ID:

164121

URI

https://hrcak.srce.hr/164121

Datum izdavanja:

4.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.809 *