Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Dinja

Darko Kantoci


Puni tekst: hrvatski pdf 295 Kb

str. 61-64

preuzimanja: 238

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 295 Kb

str. 64-64

preuzimanja: 285

citiraj


Sažetak

Dinja (Cucumis melo) je cijenjena povrtna biljna vrsta koja se uzgaja zbog svojih aromatičnih plodova. Uzgaja se često, kako na velikim proizvodnim površinama, tako i u povrtnjacima na okućnicama. Osobito je cijenjena u kulinarstvu zbog karakterističnog mirisa i okusa. Podrijetlom je iz vrućih krajeva Afrike i Azije, no raste posvuda u svim toplijim krajevima i na snažnim, hranjivima bogatim tlima. Uspijevaju u krajevima s najmanje 6 mjeseci bez mraza i 3 mjeseca sa srednjim temperaturama iznad 20°C. U mnogim našim krajevima ne mogu dozrijeti. Dinje se uzgajaju poput krastavaca, a siju se direktno na gredicu ili se prvo uzgoje u klijalištu i kasnije presađuju na otvoreno.

Ključne riječi

Hrčak ID:

164210

URI

https://hrcak.srce.hr/164210

Datum izdavanja:

21.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.442 *