Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Oplemenjivanje pšenice za posebnu namjenu

Marijan Jošt ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
Vesna Samobor ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
Marija Vukobratović ; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima


Puni tekst: hrvatski pdf 611 Kb

str. 42-48

preuzimanja: 228

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 611 Kb

str. 48-48

preuzimanja: 541

citiraj


Sažetak

Potaknuti potrebom konditorske industrije izvršili smo dodatne analize odbačenih genotipova iz programa oplemenjivanja na visoku pekarsku kakvoću. Između četiri odbačene F10 linije visoke rodnosti jedna (Kž 809-1) je imala zadovoljavajuće parametre za industriju keksa. Ovime smo htjeli pokazati da se u pojedinim oplemenjivačkim programima, možda bez opravdanja, odbacuju vrijedni genotipovi pšenice za neku drugu specijalnu namjenu.
Drugi primjer je sorta heksaploidne pšenice vrhunske pekarske kakvoće, koja je po karakteristikama glutena jednaka durum pšenicama, te zadovoljava tehnološke karakteristike namjenske pšenice za proizvodnju tjestenine.

Ključne riječi

oplemenjivanje pšenice; konditorska industrija; tjestenina; odbačeni genotipovi

Hrčak ID:

164281

URI

https://hrcak.srce.hr/164281

Datum izdavanja:

14.3.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.611 *