Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 29 No. 1, 2006.
Izvorni znanstveni članak
Oplemenjivanje pšenice za posebnu namjenu
Marijan Jošt
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
Vesna Samobor
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
Marija Vukobratović
; Visoko gospodarsko učilište u Križevcima
Sažetak
Potaknuti potrebom konditorske industrije izvršili smo dodatne analize odbačenih genotipova iz programa oplemenjivanja na visoku pekarsku kakvoću. Između četiri odbačene F10 linije visoke rodnosti jedna (Kž 809-1) je imala zadovoljavajuće parametre za industriju keksa. Ovime smo htjeli pokazati da se u pojedinim oplemenjivačkim programima, možda bez opravdanja, odbacuju vrijedni genotipovi pšenice za neku drugu specijalnu namjenu.
Drugi primjer je sorta heksaploidne pšenice vrhunske pekarske kakvoće, koja je po karakteristikama glutena jednaka durum pšenicama, te zadovoljava tehnološke karakteristike namjenske pšenice za proizvodnju tjestenine.
Ključne riječi
oplemenjivanje pšenice; konditorska industrija; tjestenina; odbačeni genotipovi
Hrčak ID:
164281
URI
Datum izdavanja:
14.3.2006.
Posjeta: 1.611 *