Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Oplemenjivanje ječma na prinos i kvalitetu

Novo Pržulj ; Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
Vojislava Momčilovi ; Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad


Puni tekst: hrvatski pdf 382 Kb

str. 49-57

preuzimanja: 365

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 382 Kb

str. 57-57

preuzimanja: 582

citiraj


Sažetak

S oko 57 milijuna hektara u svjetskoj biljnoj proizvodnji ječam zauzima četvrto mjesto i predstavlja značajanu stavku u marketingu poljoprivrednih proizvoda. Oplemenjivanjem i odgovarajućom tehnologijom proizvodnje nastoji se osigurati ječam koji prinosom i kvalitetom zadovoljava industriju slada i piva te tvornice stočne hrane.
Budući da su ekološki uvjeti Balkana specifični u odnosu na padaline i temperature, potrebno je odabrati genotip ječma koji će svojom dinamikom razvoja i rasta biti najbolje prilagođen uvjetima proizvodnje. U radu su istaknuti osnovni parametri prinosa i kvalitete ječma, kao i mogućnost njihovog poboljšanja oplemenjivanjem. U oplemenjivanju pivskog ječma na prinos i tehnološku kvalitetu masa tisuću zrna predstavlja vrlo važan parametar. Pivski ječam treba imati manji, a stočni veći sadržaj proteina, dok sadržaj beta-glukana kod obje forme treba biti što niži. Pivski ječam treba osigurati slad s visokim sadržajem ekstrakta, dobre citolitičke, proteolitičke i amilolitičke razgrađenosti. Što veći nivo otpornosti prema prevalentnim bolestima i uvjetima stresa predstavljaju prednost za svaku visokoprinosnu i kvalitetnu sortu ječma.

Ključne riječi

Ječam (Hordeum vulgare L.); oplemenjivanje; prinos; kvaliteta; bolesti; stres

Hrčak ID:

164282

URI

https://hrcak.srce.hr/164282

Datum izdavanja:

14.3.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.907 *