Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 29 No. 1, 2006.
Izvorni znanstveni članak
Oplemenjivanje ječma na prinos i kvalitetu
Novo Pržulj
; Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
Vojislava Momčilovi
; Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
Sažetak
S oko 57 milijuna hektara u svjetskoj biljnoj proizvodnji ječam zauzima četvrto mjesto i predstavlja značajanu stavku u marketingu poljoprivrednih proizvoda. Oplemenjivanjem i odgovarajućom tehnologijom proizvodnje nastoji se osigurati ječam koji prinosom i kvalitetom zadovoljava industriju slada i piva te tvornice stočne hrane.
Budući da su ekološki uvjeti Balkana specifični u odnosu na padaline i temperature, potrebno je odabrati genotip ječma koji će svojom dinamikom razvoja i rasta biti najbolje prilagođen uvjetima proizvodnje. U radu su istaknuti osnovni parametri prinosa i kvalitete ječma, kao i mogućnost njihovog poboljšanja oplemenjivanjem. U oplemenjivanju pivskog ječma na prinos i tehnološku kvalitetu masa tisuću zrna predstavlja vrlo važan parametar. Pivski ječam treba imati manji, a stočni veći sadržaj proteina, dok sadržaj beta-glukana kod obje forme treba biti što niži. Pivski ječam treba osigurati slad s visokim sadržajem ekstrakta, dobre citolitičke, proteolitičke i amilolitičke razgrađenosti. Što veći nivo otpornosti prema prevalentnim bolestima i uvjetima stresa predstavljaju prednost za svaku visokoprinosnu i kvalitetnu sortu ječma.
Ključne riječi
Ječam (Hordeum vulgare L.); oplemenjivanje; prinos; kvaliteta; bolesti; stres
Hrčak ID:
164282
URI
Datum izdavanja:
14.3.2006.
Posjeta: 1.907 *