Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

IDENTIFICIRANJE KRITIČNIH TOČAKA U PRAĆENJU PODRIJETLA GOVEDINE

H.-J. Rösler ; Martin-Luther-University Halle-Wittenberg, Institut of Animal Breeding, Wittenberg, Germany
S. Jäsert ; Martin-Luther-University Halle-Wittenberg, Institut of Animal Breeding, Wittenberg, Germany
L. Döring ; Martin-Luther-University Halle-Wittenberg, Institut of Animal Breeding, Wittenberg, Germany
S. Maak ; Martin-Luther-University Halle-Wittenberg, Institut of Animal Breeding, Wittenberg, Germany


Puni tekst: hrvatski pdf 673 Kb

str. 55-59

preuzimanja: 212

citiraj


Sažetak

Javnost sve više traži transparentnost u proizvodnji hrane. Osim dobro opisanih i dokumentiranih metoda proizvodnje, pouzdano identificiranje podrijetla hrane od životinja na svakom stupnju proizvodnje postaje sve važnije. Stoga ja ovaj parametar središnja točka u provođenju sustava menadžmenta procesa orijentiranog na kakvoću u proizvodnji životinja. Ovo je osobito točno za proizvodnju govedine zbog moguće veze izmedu BSE i Creutzfeld – Jacob sindroma. DNA analiza životinja i hrane od njih proizvedene pruža potencijalno najvišu razinu pouzdanosti u traganju za podrijetlom. Zaključci : Pouzdano traganje za podrijetlom govedine može se provesti na osnovi DNA analiza. - ldentificirane su kritične točke za uzimanje uzoraka tkiva na različitim stupnjevima klanja i prerade. Nakon toga postupak uzimanja uzoraka se poboljšao. - Prosječno 4% polovica dobilo je pogrešne naljepnice u postupku klanja u našem istraživanju. To upućuje na potrebu poboljšanja sustava menadžmenta kakvoće u klaonicama. - Troškovi primijenjenog sustava praćenja za sada su previsoki za široku primjenu u praksi.

Ključne riječi

Hrčak ID:

164600

URI

https://hrcak.srce.hr/164600

Datum izdavanja:

25.3.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 851 *