Izlaganje sa skupa
IDENTIFICIRANJE KRITIČNIH TOČAKA U PRAĆENJU PODRIJETLA GOVEDINE
H.-J. Rösler
; Martin-Luther-University Halle-Wittenberg, Institut of Animal Breeding, Wittenberg, Germany
S. Jäsert
; Martin-Luther-University Halle-Wittenberg, Institut of Animal Breeding, Wittenberg, Germany
L. Döring
; Martin-Luther-University Halle-Wittenberg, Institut of Animal Breeding, Wittenberg, Germany
S. Maak
; Martin-Luther-University Halle-Wittenberg, Institut of Animal Breeding, Wittenberg, Germany
Sažetak
Javnost sve više traži transparentnost u proizvodnji hrane. Osim dobro opisanih i dokumentiranih metoda proizvodnje, pouzdano identificiranje podrijetla hrane od životinja na svakom stupnju proizvodnje postaje sve važnije. Stoga ja ovaj parametar središnja točka u provođenju sustava menadžmenta procesa orijentiranog na kakvoću u proizvodnji životinja. Ovo je osobito točno za proizvodnju govedine zbog moguće veze izmedu BSE i Creutzfeld – Jacob sindroma. DNA analiza životinja i hrane od njih proizvedene pruža potencijalno najvišu razinu pouzdanosti u traganju za podrijetlom. Zaključci : Pouzdano traganje za podrijetlom govedine može se provesti na osnovi DNA analiza. - ldentificirane su kritične točke za uzimanje uzoraka tkiva na različitim stupnjevima klanja i prerade. Nakon toga postupak uzimanja uzoraka se poboljšao. - Prosječno 4% polovica dobilo je pogrešne naljepnice u postupku klanja u našem istraživanju. To upućuje na potrebu poboljšanja sustava menadžmenta kakvoće u klaonicama. - Troškovi primijenjenog sustava praćenja za sada su previsoki za široku primjenu u praksi.
Ključne riječi
Hrčak ID:
164600
URI
Datum izdavanja:
25.3.2004.
Posjeta: 851 *