Izlaganje sa skupa
Interakcija olova s elementima u tragovima i prehrambenim faktorima
R.A. Villoughby
; Ontario Veterinary College, University of Guelph, Ontario, Canada
D.G. Thawley
; Department of Veterinary Medicine, Massey University, New Zealand
G. Brown
; Cominco Ltd., Trail, B. C., Canada
Sažetak
U prijašnjim terenskim istraživanjima utvrđeno je da interakcija između kalcija, olova i cinka ima za posljedicu pojačanje kliničke slike otrovanja u konja u usporedbi s onom što bi je izazvao svaki posebno. Ta su opažanja bila povodom da su započeta opsežna istraživanja interakcija između olova, cinka, kadmija, kalcija i vitamina D. Ova su istraživanja rađena na mladim štakorima a pokusi su trajali po 42 dana. U tom su razdoblju po dva štakora soja Sprague Dawley hranjena s po jednom od 48 kombinacija i ovaj je prehrambeni postupak ponavljan 4 puta. Prije spomenute tvari odabrane su u koncentracijama koje bi kada bi se davale pojedinačno mogle izazvati uočIjive toksične učinke, ali bez smrtnog ishoda u toku 42 dana. Koncentracije, izražene u ppm ili u postocima sadržaja hrane bile su slijedeće: olovo: niska koncentracija - 7 ppm, visoka - 5 000 ppm; cink: niska koncentracija - 30 ppm, visoka - 6 300 ppm; kadmij: niska koncentracija - 0,1 ppm, visoka - 90 prpm; kalcij: niska koncentracija - 0,1%, normalna - 0,9K%; vitamin D: niska koncentracija - bez vitamina D, normalna - 2 000 IU/kg hrane i visoka - 50 000 IU/kg hrane. Nakon 42 dana štakori su usmrćeni i mjereno je 39 različitih parametara: 4 vrste mjerenja općeg metabolizma, 10 hematoloških parametara, serumska alkalna fosfataza te određivanje olova, cinka, kadmija, bakra i željeza u jetri, bubrezima i kostima te naposljetku koncentracija olova, cinka, kadmija i kalcija u krvi. Rezultati su jasno prikazani grafički u 26 slika. Valja istaknuti pojačane .toksične učinke olova, cinka i kadmija u štakora hranjenih niskim koncentracijama kalcija. U istih je životinja koncentracija ovih metala u krvi, jetri i bubrezima bila znatno povećana. Slično tome toksičnost je ovih metala rasla s porastom količine vitamina D u hrani. Koncentracija olova u krvi, bubrezima, jetri i kostima bila je manja u onih štakora koji su uz olovo u hrani dobivali cink ili kadmij. Štakori koji su u hram imali visoku koncentraciju cinka i kadmija rasli su brže od onih koji su u hrani dobili samo cink, ali su imali niži hemoglobin i manje vrijednosti bakra u bubrezima i jetri, kada se te vrijednosti usporede s onima u štakora koji su dobivah sam cink ili sam kadmij. Smanjenje koncentracije bakra u jetri i bubrezima uz povećanje koncentracije željeza u jetri utvrđeno je u onih štakora koji su hranjeni niskim sadržajem kalcija. Visok sadržaj cinka u hrani imao je za posljedicu značajno povećanje aktivnosti serumske alkalne fosfataze.
Ključne riječi
Hrčak ID:
167309
URI
Datum izdavanja:
6.4.1976.
Posjeta: 1.219 *