Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 39 No. 5, 2016.
Izvorni znanstveni članak
Proizvodnja povrća u Republici Hrvatskoj: stanje i mogućnosti
Ivo Grgić
orcid.org/0000-0003-3900-4925
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lari Hadelan
orcid.org/0000-0002-8499-0771
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lucija Baškarić
; Poljoprivredna škola Zagreb
Marina Šmidlehner
; Srednja škola “ARBORETUM OPEKA” Marčan
Magdalena Zrakić
orcid.org/0000-0002-0577-1109
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Sažetak
U radu se istražuju promjene u povrćarstvu Republike Hrvatske u razdoblju od 2000. do 2015. godine, kako ukupno tako i za neke važnije povrtne vrste (rajčica, paprika, krastavci te kupus). Istraživanje obuhvaća promjene kod proizvođača koji proizvode za tržište, a ne uključuje proizvodnju u povrtnjacima koja je u najvećem dijelu namijenjena naturalnoj potrošnji. Tijekom analiziranog razdoblja proizvodnja povrća oscilira i ukupno je nedostatna s obzirom na domaće potrebe te se razlika podmiruje uvozom. U razdoblju projekcije do 2020. godine očekuje se daljnje smanjenje površina kod istraživanih povrtnih vrsta uz istodobno povećanje proizvodnje kao posljedica povećanja prinosa. Budući razvitak povrćarske proizvodnje treba temeljiti na boljem iskorištenju raspoloživih kapaciteta i povećanju intenzivnosti proizvodnje te uvažavajući potrebe stanovništva i prerađivačke industrije. U radu su korišteni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore (HGK) te neka dosadašnja istraživanja. Za analizu proizvodnje te njenu projekciju do 2016. godine korištena je metoda trenda i to polinoma prvog stupnja Yc = a ± bx.
Ključne riječi
proizvodnja povrća; Republika Hrvatska; Europska unija; stanje; mogućnosti
Hrčak ID:
168265
URI
Datum izdavanja:
2.11.2016.
Posjeta: 5.382 *