Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja povrća u Republici Hrvatskoj: stanje i mogućnosti

Ivo Grgić orcid id orcid.org/0000-0003-3900-4925 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lari Hadelan orcid id orcid.org/0000-0002-8499-0771 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lucija Baškarić ; Poljoprivredna škola Zagreb
Marina Šmidlehner ; Srednja škola “ARBORETUM OPEKA” Marčan
Magdalena Zrakić orcid id orcid.org/0000-0002-0577-1109 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 652 Kb

str. 14-22

preuzimanja: 3.990

citiraj


Sažetak

U radu se istražuju promjene u povrćarstvu Republike Hrvatske u razdoblju od 2000. do 2015. godine, kako ukupno tako i za neke važnije povrtne vrste (rajčica, paprika, krastavci te kupus). Istraživanje obuhvaća promjene kod proizvođača koji proizvode za tržište, a ne uključuje proizvodnju u povrtnjacima koja je u najvećem dijelu namijenjena naturalnoj potrošnji. Tijekom analiziranog razdoblja proizvodnja povrća oscilira i ukupno je nedostatna s obzirom na domaće potrebe te se razlika podmiruje uvozom. U razdoblju projekcije do 2020. godine očekuje se daljnje smanjenje površina kod istraživanih povrtnih vrsta uz istodobno povećanje proizvodnje kao posljedica povećanja prinosa. Budući razvitak povrćarske proizvodnje treba temeljiti na boljem iskorištenju raspoloživih kapaciteta i povećanju intenzivnosti proizvodnje te uvažavajući potrebe stanovništva i prerađivačke industrije. U radu su korišteni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore (HGK) te neka dosadašnja istraživanja. Za analizu proizvodnje te njenu projekciju do 2016. godine korištena je metoda trenda i to polinoma prvog stupnja Yc = a ± bx.

Ključne riječi

proizvodnja povrća; Republika Hrvatska; Europska unija; stanje; mogućnosti

Hrčak ID:

168265

URI

https://hrcak.srce.hr/168265

Datum izdavanja:

2.11.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.382 *