Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Uloga glukozinolata u obrani biljaka od nametnika

Ivana Radojčić Redovniković ; Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Marina Cvjetko Bubalo ; Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Manuela Panić ; Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu
Kristina Radošević ; Prehrambeno – biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 285 Kb

str. 22-26

preuzimanja: 712

citiraj


Sažetak

Glukozinolati su složena klasa spojeva tioglukozidne strukture svojstvena biljkama porodice Cruciferae, u koju ubrajamo značajne kulture kao što su uljana repica, kupus, cvjetača, brokula, koraba, kelj, hren, gorušica. Sve biljke koje sadrže glukozinolate sadrže i endogeni enzim hidrolize - mirozinazu (β-tioglukozid-glukohidrolaza, EC 3.2.1.1) u odijeljenim dijelovima biljke. Oštećenjem tkiva oni dolaze u kontakt s enzimom mirozinazom te ovisno o strukturi glukozinolata nastaju različiti biološki aktivni produkti razgradnje, koji imaju čitav niz bioloških svojstava, od toksičnih do antikarcinogenih. Udio i sastav glukozinolata razlikuje se između biljnih vrsta te izmedu sorata istih vrsta te se mogu razlikovati unutar biljne jedinke ovisno o stupnju razvoja i vrsti organa. Različiti uvjeti okoliša u kojima se biljka nalazi, kao što su svjetlo, nutritivni status biljke, mehaničko oštećenje, infekcija fitopatogenima i oštećenja uzrokovana napadom insekata, mogu uzrokovati značajne promjene u sastavu i udjelu glukozinolata. Stoga postoji niz teorija o potencijalonoj ulozi glukozinolata u biljci, iako se njihova uloga u obrani biljke od insekata i fitopatogena smatra primarnom.

Ključne riječi

glukozinolati; fitopatogeni; mirozinaza; nametnici; obrana biljaka

Hrčak ID:

172203

URI

https://hrcak.srce.hr/172203

Datum izdavanja:

20.12.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.706 *