Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Biološka i agronomska svojstva cv. Syrah (Vitis vinifera L.) u uvjetima Zagrebačkog vinogorja

Mirela Osrečak ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Bernard Kozina ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Petra Štambuk ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo
Marko Karoglan ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo


Puni tekst: hrvatski pdf 71 Kb

str. 58-61

preuzimanja: 513

citiraj


Sažetak

U cilju proširenja palete crnih vinskih kultivara na području sjeverozapadne Hrvatske, na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu podignut je pokusni nasad Syraha. U datim agroekološkim uvjetima praćena su biološka i agronomska svojstva kultivara. Rezultati preliminarnih, jednogodišnjih istraživanja pokazali su visoke koeficijente rodnosti uz povoljan odnos sadržaja šećera i ukupne kiselosti, kao i zadovoljavajuće koncentracije najzastupljenijih polifenolnih spojeva u kožici grožđa, iz čega se može zaključiti da kultivar pokazuje dobar potencijal za uzgoj u navedenom području.

Ključne riječi

Syrah; rodnost; sadržaj šećera; ukupna kiselost; polifenolni spojevi

Hrčak ID:

172207

URI

https://hrcak.srce.hr/172207

Datum izdavanja:

20.12.2016.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.559 *