Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.1515/aiht-2017-68-2883
Antifungalno i antiaflatoksikogeno djelovanje kumarinil tiosemikarbazida na plijesan Aspergillus flavus NRRL 3251
Tihomir Kovač
; Department of Applied Chemistry and Ecology, Faculty of Food Technology, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Marija Kovač
; Inspecto Ltd., Električne centrale 1, Đakovo, Croatia
Ivica Strelec
; Department of Applied Chemistry and Ecology, Faculty of Food Technology, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Ante Nevistić
; Inspecto Ltd., Električne centrale 1, Đakovo, Croatia
Maja Molnar
; Department of Applied Chemistry and Ecology, Faculty of Food Technology, Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Osijek, Croatia
Sažetak
Ispitano je antifungalno i antiaflatoksikogeno djelovanje dviju serija kumarinskih tiosemikarbazida na plijesan Aspergillus flavus NRRL 3251. Plijesan je uzgojena u YES mediju tijekom 72 sata na 29 °C u prisutnosti kumarinskih tiosemikarbazida, koncentracija 0, 0,1, 1 i 10 μg mL-1, jedne serije gdje je kumarin supstituiran u položaju 4 i druge sa supstitucijom u položaju 7 kumarinske jezgre. Antifungalna aktivnost određena je mjerenjem mase suhog micelija, a sadržaj aflatoksina B1 određen je u YES mediju dilute and shoot LC/MS-MS metodom. Za određivanje markera oksidativnoga statusa u miceliju A. flavus NRRL 3251 koristili su se standardni biokemijski testovi (TBARS, SOD, CAT i GPX). Rezultati su pokazali da tiosemikarbazidi na kumarinu supstituiranom u položaju 7 imaju bolju antifungalnu i antimikotoksigenu aktivnost nego oni s kumarinom supstituiranom u položaju 4. Od ispitivanih spojeva valja istaknuti spoj 3, N-(4-klorofenil)-2-(2-((4-metil-2-okso-2H-kromen-7-il)oksi)acetil)hidrazin-1-karbotioamid, koji je pri koncentraciji 10 μg mL-1 potpuno inhibirao produkciju aflatoksina. Iz dobivenih rezultata može se pretpostaviti da je vjerojatni uzrok inhibicije produkcije aflatoksina oksidacijski stres uzrokovan ispitanim spojevima.
Ključne riječi
kumarini; aflatoksini; kumarinil tiosemikarbazidi; modulacija oksidacijskog statusa
Hrčak ID:
178107
URI
Datum izdavanja:
23.3.2017.
Posjeta: 1.917 *