Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0202
Prisutnost mikotoksina roda Fusarium u krmivima i kravljem mlijeku uzorkovanim sa hrvatskih farmi tijekom 2015. godine
Jelka Pleadin
; Croatian Veterinary Institute, Laboratory for Analytical Chemistry, Savska Cesta 143, 10000 Zagreb, Croatia
Ana Vulić
; Croatian Veterinary Institute, Laboratory for Analytical Chemistry, Savska Cesta 143, 10000 Zagreb, Croatia
Manuela Zadravec
orcid.org/0000-0003-4382-4424
; Croatian Veterinary Institute, Laboratory for Microbiology of Feed, Savska Cesta 143, 10000 Zagreb, Croatia
Tina Lešić
; Croatian Veterinary Institute, Laboratory for Analytical Chemistry, Savska Cesta 143, 10000 Zagreb, Croatia
Miroslav Benić
; Croatian Veterinary Institute, Laboratory for Mastitis and Raw Milk Quality, Savska Cesta 143, 10000 Zagreb, Croatia
Vesna Jaki Tkalec
; Croatian Veterinary Institute, Veterinary Centre Križevci, Ivana Z. Dijankovečkog 10, 48260 Križevci, Croatia
Nada Vahčić
; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Mikotoksini mogu kontaminirati hranu životinjskog podrijetla putem carry-over efekta i predstavljaju potencijalni rizik za ljudsko zdravlje. Problem kontaminacije mikotoksinima iz roda Fusarium izražen je naročito tijekom kišovitih godina, koje ujedno karakteriziraju i značajne promjene temperature. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razinu fuzarijskih mikotoksina zearalenona (ZEN), deoksinivalenola (DON) i fumonizina (FUM) u kukuruznoj silaži (n=21), koncentriranoj hrani za mliječne krave (n=56) i uzorcima kravljeg mlijeka (n=105), uzorkovanih tijekom 2015. godine sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz četiri hrvatske regije. Prisutnost mikotoksina određena je primjenom ELISA validiranih metoda. Utvrđena je visoka razina kontaminacije stočne hrane posebno za ZEN, s vrijednostima većim od preporučenih u 9,5 % uzoraka kukuruzne silaže. Na DON je bilo pozitivno 14,3 % uzoraka mlijeka, s koncentracijom u rasponu od 5,4 do 67,3 μg/L. ZEN je određen u 94,3 % uzoraka mlijeka, u rasponu od 0,3 do 88,6 μg/L. FUM nije određen u niti jednom od analiziranih uzoraka mlijeka. S obzirom na prihvatljiv dnevni unos (TDI) definiran za ove mikotoksine, zdravstveni rizik za ljude koji proizlazi iz konzumacije kravljeg mlijeka općenito se može smatrati niskim, čak i tijekom razdoblja koja karakteriziraju vremenski uvjeti pogodni za proizvodnju fuzarijskih mikotoksina u žitaricama, a koje se nadalje koriste kao hrana za muzne krave. Izuzetak predstavljaju pojedini uzorci mlijeka u kojima su određene visoke koncentracije ZEN.
Ključne riječi
mikotoksini roda Fusarium; kravlje mlijeko; mliječna goveda; krmiva; hrvatske farme
Hrčak ID:
180150
URI
Datum izdavanja:
19.4.2017.
Posjeta: 2.815 *