Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.11608/sgnj.2017.22.032

Korištenje društvenih mreža kod učenika osnovne škole The use of social networks among elementary school population

Ivana Kunić ; Stomatološka poliklinika „Raguž“, Kneza Domagoja 5, 20 000 Dubrovnik
Marina Vučković Matić ; Osnovna škola Ivana Gundulića, Sustjepanska 4, 20 000 Dubrovnik, Hrvatska
Joško Sindik ; nstitut za antropologiju, Ljudevita Gaja 32, 10 000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 430 Kb

str. 152-158

preuzimanja: 3.801

citiraj


Sažetak

Cilj: Društvene mreže, kao vrsta internetskog servisa i novi medij, koriste povezivanju i međusobnoj komunikaciji. S vremenom se pokazalo da osim pozitivnih učinaka, društvene mreže donose i niz po zdravlje negativnih učinaka. Glavni cilj istraživanja bio je utvrditi način korištenja „online“ društvenih mreža kod učenika viših razreda osnovne škole te identificirati različita ponašanja učenika na „online“ društvenim mrežama.
Metode: Ispitivanje je provedeno na namjerno odabranom uzorku od 225 učenika viših razreda (od 5.do 8. razreda) Osnovne škole “Lapad” u Dubrovniku.
Rezultati su analizirani primjenom posebno sastavljenog anketnog upitnika, s pitanjima razvrstanim u tematska područja istraživanja.
Rezultati: Pokazalo se da većina učenika uspješno koristi računalo i društvene mreže, najčešće svakodnevno, pristupajući internetu najčešće putem mobilnog telefona. Internet se najmanje koristi u obrazovne svrhe, a više u svrhu zabave.
Oko 90% ispitanih učenika ima svoj profil na nekoj društvenoj mreži. Glavni je razlog korištenja društvene mreže druženje s postojećim prijateljima, dok je rjeđi motiv upoznavanje novih ljudi. Roditelji ispitanika smatraju da njihova djeca provode previše vremena za računalom.
Rasprava i zaključci: društvene su mreže postale sastavni dio života osnovnoškolaca, i tek u manjoj mjeri mogu davati optimistična predviđanja o njihovim implikacijama na zdravlje djece, pa je preventivno djelovanje nužno.

Ključne riječi

medijski odgoj; ovisnost o internetu; preventiva; zdravlje

Hrčak ID:

186119

URI

https://hrcak.srce.hr/186119

Datum izdavanja:

3.9.2017.

Posjeta: 6.355 *