Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0405

Analiza metaboličke aktivnosti bakterija mliječne kiseline i kvasaca u modelnim uzorcima kefira pripravljenim od kozjeg mlijeka i mješavina kozjeg i kobiljeg mlijeka na temelju promjena električne vodljivosti i otpora

Dorota Cais-Sokolińska ; Poznań University of Life Sciences, Faculty of Food Science and Nutrition, Department of Dairy Technology, 60-624 Poznań, Poland
Jacek Wójtowski ; Poznań University of Life Sciences, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science, Department of Animal Breeding and Product Quality Assessment, 62-002 Suchy Las, Poland
Jan Pikul ; Poznań University of Life Sciences, Faculty of Food Science and Nutrition, Department of Dairy Technology, 60-624 Poznań, Poland
Małgorzata Lasik-Kurdyś ; Poznań University of Life Sciences, Faculty of Food Science and Nutrition, Department of Fermentation and Biosynthesis, 60-624 Poznań, Poland


Puni tekst: engleski pdf 388 Kb

str. 277-282

preuzimanja: 1.179

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati metaboličku aktivnost bakterija mliječne kiseline i kvasaca na temelju promjena u električnoj vodljivosti i otporu izmjerenim tijekom fermentacije kozjeg mlijeka i mješavina kozjeg i kobiljeg mlijeka (1:1, 1:2). Uslijed fermentacije električna vodljivost povećala se 1,4 puta. Vodljivost kefira napravljenog od mješavine kozjeg i kobiljeg mlijeka u omjeru 1:2 (6,210 Ω-3∙cm-1) bila je manja u usporedbi s električnom vodljivosti kefira pripravljenog samo od kozjeg mlijeka (7,242 Ω-3∙cm-1), odnosno od mješavine kozjeg i kobiljeg mlijeka u omjeru 1:1. Tijekom fermentacije utvrđena je statistički značajna ovisnost između električne vodljivosti i pH vrijednosti (0,970 ≤ r ≤ 0,993). Dodavanje kobiljeg mlijeka kozjem mlijeku značajno usporava rast bakterija mliječne kiseline (Δλ = 0,8 h) i kvasaca tijekom proizvodnje kefira.

Ključne riječi

električna vodljivost; električni otpor; kozje mlijeko; kobilje mlijeko

Hrčak ID:

186937

URI

https://hrcak.srce.hr/186937

Datum izdavanja:

29.9.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.696 *