Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0406
Kvaliteta otvorenog konzumnog mlijeka tijekom hladnog skladištenja u kućanstvu
Aneta Brodziak
; University of Life Sciences in Lublin, Department of Breeding and Protection of Cattle Genetic Resources, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Jolanta Król
; University of Life Sciences in Lublin, Department of Commodity Science and Processing of Raw Animal Materials, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Zygmunt Litwińczuk
; University of Life Sciences in Lublin, Department of Breeding and Protection of Cattle Genetic Resources, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Agnieszka Zaborska
Tomasz Czernecki
; University of Life Sciences in Lublin, Department of Biotechnology, Human Nutrition and Science of Food Commodities, Skromna 8, 20-704 Lublin, Poland
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi učinak trajanja skladištenja otvorenog konzumnog mlijeka (pasterizirano, mikrofiltrirano i UHT) u uvjetima hlađenja u kućanstvu na pokazatelje njegove svježine (kiselost, ukupan broj bakterija), nutritivnu vrijednost (sadržaj masti, proteina, laktoze, suhe tvari, ne-denaturiranih proteina sirutke i slobodnih masnih kiselina) i organoleptička svojstva. Hlađenje je pokazalo da je otvoreno mikrofiltrirano i pasterizirano mlijeko prikladno za konzumaciju 4 dana, a UHT mlijeko najmanje 7 dana. Značajne promjene u svojstvima kvalitete proteina i frakcija masti nisu bile utvrđene do 7. dana skladištenja. Najveće promjene u sadržaju proteina sirutke utvrđene su u mikrofiltriranom mlijeku, što se očitovalo kroz smanjenje udjela pojedinih frakcija proteina u iznosu od 20 %. Pasterizirano mlijeko bilo je najosjetljivije na lipolizu, što je rezultiralo najvećom količinom slobodnih zasićenih masnih kiselina. Lipolitičke promjene utjecale su na kiselost proizvoda i time dovele do neznatnih promjena u njezinom mirisu i okusu.
Ključne riječi
konzumno mlijeko; kvaliteta; proteini sirutke; slobodne masne kiseline; potrošači
Hrčak ID:
186939
URI
Datum izdavanja:
29.9.2017.
Posjeta: 3.892 *