Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

https://doi.org/10.21860/medflum2018_192877

„Olujni” ikterus – neobična klinička prezentacija tireotoksične krize

Andrej Belančić orcid id orcid.org/0000-0001-7848-6600 ; Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia
Sanja Klobučar Majanović orcid id orcid.org/0000-0002-0287-4735 ; Department of Endocrinology, Diabetes and Metabolic Diseases, Clinical Hospital Centre Rijeka, Faculty of Medicine, University of Rijeka, Rijeka, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 966 Kb

str. 68-73

preuzimanja: 552

citiraj


Sažetak

Cilj: Prikazati nesvakidašnji slučaj tireotoksične krize (TTK) čiji je prvi i najupečatljiviji klinički simptom bio ikterus. Zbog neobične kliničke prezentacije ovaj je slučaj bio dijagnostički i terapijski izazov.
Prikaz slučaja: 34-godišnji bolesnik primljen je zbog malaksalosti, dijareje, ikterusa i osjećaja ubrzanog rada srca. Bolesnik od ranije boluje od hipertireoze i paroksizmalne fibrilacije atrija (FA), no kroničnu terapiju ne uzima. Snimljen je EKG i utvrđena je FA s brzim odgovorom klijetki te hipertrofija lijeve klijetke. U laboratorijskim nalazima bio je prisutan obrazac hepatocelularnog ikterusa. Posljedično se bolesnika hospitalizira na Zavodu za gastroenterologiju. Novopridošli nalaz hormona štitnjače potvrdio je tireotoksikozu. U terapiju se uvode tiamazol, bisoprolol, metilprednizolon, enoksaparin te metildigoksin. Uslijed pogoršanja općeg stanja i razvoja globalnog srčanog zatajivanja (SZ) bolesnika se premješta na Zavod za kardiovaskularne bolesti. Primjenom standardne terapije SZ postignuto je značajno kliničko poboljšanje. Bolesnika se premješta na Zavod za endokrinologiju u svrhu nastavka liječenja. Parametri jetrene funkcije su u poboljšanju. Doza tireostatika postepeno se smanjuje, a vrijednosti hormona štitnjače dovedene su u normalu.
Zaključci: TTK izuzetno je rijetka u kliničkoj praksi, no može se javiti u slučaju neprepoznate ili neadekvatno medikamentozno liječene hipertireoze. Ako se ne liječi, TTK rezultira smrtnim ishodom u 80-90% slučajeva. Kada se i liječi smrtnost svejedno prelazi 20%. Pravovremeno prepoznavanje i liječenje od neizmjerne je važnosti.

Ključne riječi

hipertireoza; hitno stanje; tireotoksična kriza; žutica

Hrčak ID:

192877

URI

https://hrcak.srce.hr/192877

Datum izdavanja:

1.3.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.679 *