Nursing journal, Vol. 22 No. 3, 2017.
Stručni rad
https://doi.org/10.11608/sgnj.2017.22.044
Prevalencija dekubitalnih ulkusa u Općoj bolnici Dubrovnik, Croatia The prevalence of pressure ulcers in the General Hospital Dubrovnik, Croatia
Andrea Butigan
; Opća bolnica Dubrovnik, Dr. R. Mišetića 2, 20 000 Dubrovnik, Hrvatska
Dominik Landeka
Ivana Marić
Martina Martinović
Sandra Švarc
Sažetak
Pozadina: Dekubitalni ulkusi (DU) predstavljaju rasprostranjen, bolan i skup zdravstveni problem direktno povezan s morbiditetom, mortalitetom, i duljinom ostanka u bolnici.
Cilj ove studije je bio odrediti prevalenciju DU kod hospitaliziranih
pacijenata u Općoj bolnici Dubrovnik i povezanost ulkusa s nutritivnim
statusom i drugim faktorima rizika.
Metode: Jednocentrična, kvantitativna i kvalitativna studija je provedena u Općoj bolnici Dubrovnik, od ožujka 2013. do veljače 2015. Evaluirani su prevalencija i karakteristike DU, nutritivni status, i povezanost pojavnosti DU s nutritivnim statusom, spolom, anatomskom lokalizacijom, diljinom trajanja liječenja. Povezanost
pojavnosti DU sa istraživačkim varijablama je izvršena jednosmjernom
analizom i multivarijantnim logistički regresivnim modelima. Konačni multivarijantni model je onaj u kojem su varijable značajne na 0.05 razini.
Rezultati: Prema subjektivnoj globalnoj procjeni (SGP) prevalencija je iznosila 44,4%, tj. 13 pacijenata su bili pothranjeni. DU i stupanj večićine direktno su povezani sa malnutricijom (P <0,05). Pacijenti koji nisu samostalno pokretni, oni starije životne dobi, koji imaju neurološke poremećaje ili malignu bolest, koji
prebivaju u javnim ili privatnim institucijama, i koji prebivaju u bolnici između 8 i 15 dana imaju povećan rizik za nastanak DU (P <0,05).
Zaključak: Prevalencija DU u Općoj bolnici Dubrovnik je 44,4%uz visoku vrijednost prevalencije malnutricije. Pothranjenost je najznačajniji čimbenik, tj.faktor rizika za razvoj i veličinu stupnja težine DU u bolničkom režimu liječenja.
Ključne riječi
Dekubitalni ulkus; Prevalencija dekubitalnog ulkusa; Nutritivni status; Pothranjenost; Faktori rizika
Hrčak ID:
193852
URI
Datum izdavanja:
19.12.2017.
Posjeta: 970 *