Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.11608/sgnj.2017.22.049

Sociološki osvrt na devijantno ponašanje maloljetnika u Blatu na otoku Korčuli Sociological review of the deviant behavior of juveniles in Blato on the island of Korcula

Katarina Paušek ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.
Ivica Žuvela Piculin ; Sveučilište u Dubrovniku, Preddiplomski stručni studij Sestrinstva, Dubrovnik
Drago Paušek ; Specijalistička ordinacija opće medicine, Zagreb.
Joško Sindik ; Institut za antropologiju, Ljudevita Gaja 32, 10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 450 Kb

str. 254-261

preuzimanja: 1.362

citiraj


Sažetak

Cilj: Svrha istraživanja bila je utvrditi u kojoj je mjeri devijantno ponašanje prisutno među maloljetnicima, koji su najčešći uzroci devijantnog ponašanja među maloljetnicima, i na koji se način ono manifestira među maloljetnicima.
Metode: Uzorak istraživanja činio je namjerno odabrani uzorak od 94 ispitanika, 44 ženskog spola i 50 ispitanika muškog spola. Istraživanje je provedeno u Blatu na otoku Korčuli, u dobnim skupinama od 14 do 18 godina. Podaci su prikupljeni posebno sastavljenim anketnim upitnikom.
Rezultati: Utvrđeno je da je devijantno ponašanje prisutno među maloljetnicima. S obzirom na brojno ograničen i relativno malen broj ispitanika u istraživanom uzorku, evidentirana su određena ponašanja koja zahtijevaju iznimnu pozornost i pravilnu reakciju i obitelji i nastavnika, okoline, ali i stručnih osoba.
Također, evidentirana su i ponašanja očekivana kod maloljetnika, poput čestog izostajanja s nastave i sl.
Rasprava i zaključci: Dobiveni rezultati prikupljeni na populaciji otočnih učenika vrlo su korisni u prepoznavanju, prevenciji, ali i pomoći maloljetnicima u problemima s kojima se susreću. Stoga bi bilo poželjno da se slična istraživanja komparativno provode i u većim gradovima, gdje je situacija ipak nešto drukčija u odnosu na otočnu sredinu, na većem i reprezentativnijem uzorku ispitanika.

Ključne riječi

delinkvencija; maloljetnici; otok; preventiva

Hrčak ID:

193857

URI

https://hrcak.srce.hr/193857

Datum izdavanja:

19.12.2017.

Posjeta: 2.164 *