Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.1.2025
Obogaćivanje konzumnih jaja funkcionalnim sastojcima
Gordana KRALIK
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek;The Scientific Centre of Excellence for Personalized Health Care, Josip Juraj Strossmayer Universityof Osijek
Zlata KRALIK
orcid.org/0000-0001-9056-9564
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek;The Scientific Centre of Excellence for Personalized Health Care, Josip Juraj Strossmayer Universityof Osijek
Manuela GRČEVIĆ
orcid.org/0000-0002-5760-621X
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek;The Scientific Centre of Excellence for Personalized Health Care, Josip Juraj Strossmayer Universityof Osijek
Igor KRALIK
orcid.org/0000-0001-8172-6070
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek
Vesna GANTNER
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek
Sažetak
U istraživanju je korišteno 120 nesilica provenijencije Tetra SL, podijeljenih u dvije pokusne skupine (K i P) sa 60 nesilica po skupini (12 ponavljanja po 5 komada). Kontrolna skupina konzumirala je standardnu smjesu dok su nesilice pokusne skupine dobivale modificiranu smjesu u koju je dodano 5% mješavine ulja, 0,5 mg/kg
organskog selena, 200 mg/kg luteina i 200 mg/kg vitamina E. Udio n-3 PUFA bio je značajno bolji kod dizajniranih jaja u odnosu na konvencionalna jaja (3,76% i 1,69%, P<0,001). Omjer n-6/n-3 PUFA u pokusnoj skupini bio je za više od dva puta povoljniji nego u kontrolnoj skupini (5.91 vs. 13,34; P<0.001). Sadržaj selena u žumanjku i bjelanjku kod konvencionalnih jaja bio je 0.053 μg/g, a dizajniranih 0.143 μg/g, odnosno 0.387 μg/g i 0.662 μg/g (P<0.001). Sadržaj luteina povećan je od 12.44 μg/g kod konvencionalnih jaja na 104.95 μg/g dizajniranih jaja, a vitamina E također je povećan od 12.5 μg/g na 19.82 μg/g žumanjka.
Ključne riječi
dizajnirano jaje; lutein; omega-3 masne kiseline; selen; vitamin E
Hrčak ID:
196064
URI
Datum izdavanja:
17.3.2018.
Posjeta: 2.174 *