Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.1.2025

Obogaćivanje konzumnih jaja funkcionalnim sastojcima

Gordana KRALIK ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek;The Scientific Centre of Excellence for Personalized Health Care, Josip Juraj Strossmayer Universityof Osijek
Zlata KRALIK orcid id orcid.org/0000-0001-9056-9564 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek;The Scientific Centre of Excellence for Personalized Health Care, Josip Juraj Strossmayer Universityof Osijek
Manuela GRČEVIĆ orcid id orcid.org/0000-0002-5760-621X ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek;The Scientific Centre of Excellence for Personalized Health Care, Josip Juraj Strossmayer Universityof Osijek
Igor KRALIK orcid id orcid.org/0000-0001-8172-6070 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek
Vesna GANTNER ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek


Puni tekst: engleski PDF 643 Kb

str. 72-82

preuzimanja: 1.012

citiraj


Sažetak

U istraživanju je korišteno 120 nesilica provenijencije Tetra SL, podijeljenih u dvije pokusne skupine (K i P) sa 60 nesilica po skupini (12 ponavljanja po 5 komada). Kontrolna skupina konzumirala je standardnu smjesu dok su nesilice pokusne skupine dobivale modificiranu smjesu u koju je dodano 5% mješavine ulja, 0,5 mg/kg
organskog selena, 200 mg/kg luteina i 200 mg/kg vitamina E. Udio n-3 PUFA bio je značajno bolji kod dizajniranih jaja u odnosu na konvencionalna jaja (3,76% i 1,69%, P<0,001). Omjer n-6/n-3 PUFA u pokusnoj skupini bio je za više od dva puta povoljniji nego u kontrolnoj skupini (5.91 vs. 13,34; P<0.001). Sadržaj selena u žumanjku i bjelanjku kod konvencionalnih jaja bio je 0.053 μg/g, a dizajniranih 0.143 μg/g, odnosno 0.387 μg/g i 0.662 μg/g (P<0.001). Sadržaj luteina povećan je od 12.44 μg/g kod konvencionalnih jaja na 104.95 μg/g dizajniranih jaja, a vitamina E također je povećan od 12.5 μg/g na 19.82 μg/g žumanjka.

Ključne riječi

dizajnirano jaje; lutein; omega-3 masne kiseline; selen; vitamin E

Hrčak ID:

196064

URI

https://hrcak.srce.hr/196064

Datum izdavanja:

17.3.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.174 *