Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.1.2032

Utjecaj vremena zriobe na agronomska svojstva introduciranih kultivara predivog lana

Jasminka BUTORAC ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops Forage and Grassland
Ružica BRUNŠEK ; University of Zagreb, Faculty of Textile Technology, Department of Materials, Fibres and TextileTesting
Zvjezdana AUGUSTINOVIĆ ; College of Agriculture at Križevci
Milan POSPIŠIL ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops Forage and Grassland


Full text: english PDF 391 Kb

page 142-152

downloads: 388

cite


Abstract

Na vrijeme berbe predivog lana utječu klimatski uvjeti, kultivari, vrijeme zriobe i upotrebna vrijednost lana. Također, vrijeme berbe predivog lana utječe na kvalitetu vlakana. Predivi lan može se ubrati u nekoliko zrioba. Stoga, ovaj rad prikazuje utjecaj vremena zriobe (zelena, žuta i puna) na agronomska svojstva (prinos stabljike, prinos močene stabljike, prinos ukupnog vlakna, udio ukupnog vlakna, prinos dugog vlakna i udio dugog vlakna) pet inozemnih kultivara predivog lana. Pokusi s predivim lanom izvedeni su tijekom dvije godine (2010-2011) na dvije lokacije: u Zagrebu na eutričnom smeđem antropogeniziranom tlu i u Križevcima na pseudogleju obrončanom. Pokusi su provedeni prema metodi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. Na osnovi dobivenih dvogodišnjih istraživanja agronomskih svojstava predivog lana utvrđeno je da postoje signifikantne razlike između istraživanih kultivara i između različitih zrioba. Kultivari Agatha, Viola i Venica ostvarile su veće vrijednosti istraživanih svojstava. Svi kultivari ostvarili su veće vrijednosti istraživanih svojstava na lokaciji Križevci (uzgoj na težem tlu gdje je zimska vlaga ostala dostupna u proljetnim mjesecima). Najveće vrijednosti istraživanih svojstava ostvarene su kada je predivi lan ubran u zelenoj zriobi.

Keywords

kultivari; Linum usitatissimum L.; prinos stabljike; prinos ukupnog i dugog vlakna; udio ukupnog i dugog vlakna; vrijeme zriobe

Hrčak ID:

196070

URI

https://hrcak.srce.hr/196070

Publication date:

17.3.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 1.198 *