Original scientific paper
https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.1.2032
Utjecaj vremena zriobe na agronomska svojstva introduciranih kultivara predivog lana
Jasminka BUTORAC
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops Forage and Grassland
Ružica BRUNŠEK
; University of Zagreb, Faculty of Textile Technology, Department of Materials, Fibres and TextileTesting
Zvjezdana AUGUSTINOVIĆ
; College of Agriculture at Križevci
Milan POSPIŠIL
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops Forage and Grassland
Abstract
Na vrijeme berbe predivog lana utječu klimatski uvjeti, kultivari, vrijeme zriobe i upotrebna vrijednost lana. Također, vrijeme berbe predivog lana utječe na kvalitetu vlakana. Predivi lan može se ubrati u nekoliko zrioba. Stoga, ovaj rad prikazuje utjecaj vremena zriobe (zelena, žuta i puna) na agronomska svojstva (prinos stabljike, prinos močene stabljike, prinos ukupnog vlakna, udio ukupnog vlakna, prinos dugog vlakna i udio dugog vlakna) pet inozemnih kultivara predivog lana. Pokusi s predivim lanom izvedeni su tijekom dvije godine (2010-2011) na dvije lokacije: u Zagrebu na eutričnom smeđem antropogeniziranom tlu i u Križevcima na pseudogleju obrončanom. Pokusi su provedeni prema metodi slučajnog bloknog rasporeda u četiri ponavljanja. Na osnovi dobivenih dvogodišnjih istraživanja agronomskih svojstava predivog lana utvrđeno je da postoje signifikantne razlike između istraživanih kultivara i između različitih zrioba. Kultivari Agatha, Viola i Venica ostvarile su veće vrijednosti istraživanih svojstava. Svi kultivari ostvarili su veće vrijednosti istraživanih svojstava na lokaciji Križevci (uzgoj na težem tlu gdje je zimska vlaga ostala dostupna u proljetnim mjesecima). Najveće vrijednosti istraživanih svojstava ostvarene su kada je predivi lan ubran u zelenoj zriobi.
Keywords
kultivari; Linum usitatissimum L.; prinos stabljike; prinos ukupnog i dugog vlakna; udio ukupnog i dugog vlakna; vrijeme zriobe
Hrčak ID:
196070
URI
Publication date:
17.3.2018.
Visits: 1.198 *