Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 41 No. 3, 2018.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.41.3.3
Microgreens kao funkcionalna hrana
Nevena Opačić
orcid.org/0000-0002-5156-2834
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Anja Šagud
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Antonia Skomrak
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Josipa Đurak
orcid.org/0000-0002-4290-8338
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Fabijan Kos
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Marijan Butković
Sanja Fabek Uher
orcid.org/0000-0002-2708-5214
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Sažetak
Među funkcionalnim namirnicama posljednjih godina često se ističu microgreens različitog povrća, aromatičnog bilja i žitarica kao izvor polifenola, vitamina i minerala, koji pokazuju pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Microgreens se konzumiraju u fazi kotiledona i nepotpuno razvijenih prvih pravih listova u svježem stanju pa ne dolazi do gubitka hranjivih tvari tijekom obrade. Nutricionisti preporučuju konzumaciju microgreensa zbog veće količine vitamina i minerala, odnosno, manje količine nitrata u odnosu na potpuno razvijene biljke. U radu je, na temelju pregleda literature, prikazan izbor vrsta, nutritivna vrijednost, tehnologija uzgoja i upotreba microgreensa.
Ključne riječi
povrće; uzgoj; minerali; vitamini
Hrčak ID:
201104
URI
Datum izdavanja:
10.6.2018.
Posjeta: 3.923 *