Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0306

Utjecaj dodatka sjemenki piskavice na laktacijske performance, hematološke i biokemijske parametre u krvi koza u uvjetima visokih ljetnih temperatura

Akram El-Tarabany ; Biological Applications Department, Radioisotopes Applications Division, NRC, Atomic Energy Authority, Inshas, Cairo, Egypt, P.O.13759
Fatma E.I. Teama ; Biological Applications Department, Radioisotopes Applications Division, NRC, Atomic Energy Authority, Inshas, Cairo, Egypt, P.O.13759
Mostafa A.A. Atta ; Biological Applications Department, Radioisotopes Applications Division, NRC, Atomic Energy Authority, Inshas, Cairo, Egypt, P.O.13759
Mahmoud El-Tarabany ; Department of Animal Wealth Development, Faculty of Veterinary Medicine, Zagazig University, El-Zeraa str. 114, 44511-Zagazig, Sharkia, Egypt


Puni tekst: engleski pdf 346 Kb

str. 214-223

preuzimanja: 1.290

citiraj


Sažetak

Visoke ambijentalne temperature smatraju se najvećim naporom za životinje u poljoprivredi u tropskim i suptropskim područjima. Stoga je cilj ovog istraživanja bio odrediti utjecaj dodatka sjemenki piskavice u hranidbi mliječnih koza na laktacijske performanse, hematološke i biokemijske parametre pri stresnim ljetnim uvjetima. Četrdeset dvije mliječne koze pasmine Baladi nasumično su podijeljene u tri jednake skupine (14 jedinki u svakoj skupini). Prva (kontrolna) skupina hranjena je osnovnim režimom bez uporabe ikakvih dodataka. Druga (FG1) i treća (FG2) skupina hranjene su režimima koji su bili obogaćeni dodatkom 50 g odnosno 100 g sjemenki po jedinki. U usporedbi s kontrolnom skupinom, koze pasmine Baladi u grupama FG1 i FG2 imale su značajno veću sposobnost laktacije koja je iznosila 8,2 odnosno 34,2 % (p<0,05). Osim toga, dodatak 50 ili 100 g sjemenki piskavice (p<0,05) značajno je utjecao na povećanje udjela proteina u mlijeku, dok je udio mliječne masti bio niži u mlijeku koza skupine FG2 (p<0,01). Koncentracije glukoze (p<0,05), triglicerida (p<0,01), kolesterola (p<0,01) i trijodtironina (p<0,01) u krvnom serumu bile su znatno niže nakon dodatka sjemenki piskavice, bez obzira na količinu dodatka. U usporedbi s kontrolnom skupinom, obje skupine koza hranjenih dodatkom sjemenki piskavice imale su značajno više koncentracije globulina i tiroksina (p<0,01 i p<0,05) u krvnom serumu. Dodatno, obje skupine koza hranjenih dodatkom sjemenki piskavice imale su i značajno veći antioksidacijski kapacitet (p<0,01) i aktivnost katalaze (p<0,01). Dobiveni rezultati ukazuju kako dodatak sjemenki piskavice u hranidbi može poboljšati mliječnost, fiziološke i hematološke parametre te antioksidacijski kapacitet mliječnih koza izloženih toplinskom stresu.

Ključne riječi

koze; toplinski stress; piskavica; laktacija; fiziološki parametri

Hrčak ID:

202366

URI

https://hrcak.srce.hr/202366

Datum izdavanja:

28.6.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.369 *