Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5552/drind.2018.1744

Proizvodnja i karakterizacija bakterijske celuloze pri različitim izvorima hranjivih tvari i različitim omjerima površine i volumena

Gökhan Gündüz orcid id orcid.org/0000-0002-2602-2211 ; Odjel za drvnu tehnologiju, Šumarski fakultet Sveučilišta u Bartinu, Bartin, Turska
Nejla Aşık ; Odjel za drvnu tehnologiju, Šumarski fakultet Sveučilišta u Bartinu, Bartin, Turska


Puni tekst: engleski pdf 1.231 Kb

str. 141-148

preuzimanja: 810

citiraj


Sažetak

U radu je predstavljeno istraživanje komercijalno dostupnog soka mrkve kao alternativne sirovine za proizvodnju bakterijske celuloze (BC) uz pomoć bakterije Gluconacetobacter hansenii (ATCC 23769 ™). Primijenjene su dvije vrste medija za kulturu: Histrin-Schramm (HS) i medij od mrkvina soka te su ti mediji statički inkubirani deset dana. Istraživani su utjecaji različitih obujama medija na mikrobni proces i iskorištenje supstrata od bakterija. Dobiveni je BC analiziran s pomoću rendgenske difrakcije (XRD), skenirajuće elektronske mikroskopije (SEM), termogravimetrijske analize (TGA) i Fourierove transformirane infracrvene spektroskopije (FT-IR). Kapacitet zadržavanja vode (WHC) nije se znatnije mijenjao pri različitom obujmu medija od mrkvina soka: pri 210 mL (38,6 %), 310 mL (35,4 %), 360 mL (36,4 %) i 410 mL (37,3 %). Međutim, medij HS pri obujmu 310 mL (77,1 %) ostvario je veći WHC u usporedbi s obujmom od 410 mL (55,8 %). Proizvodnja BC-a u mediju od mrkvina soka pokazala je veće prinose od proizvodnje celuloze u mediju HS, s vrijednostima 1,19 g, 1,35 g, 1,33 g i 1,21 g za obujam medija 210 mL, 310 mL, 360 mL i 410 mL. Prema rezultatima XRD i TGA, nije bilo značajnih razlika u kristaliničnosti i toplinskoj stabilnosti proizvedene celuloze između medija HS i mrkvina soka. FT-IR analiza BC-a proizvedenoga u mediju HS i mediju od mrkvina soka također je pokazala sličan spektar alfaceluloze i mikrokristalne celuloze.

Ključne riječi

bakterijska celuloza; kristaliničnost; morfologija; mrkva; proizvodnja

Hrčak ID:

202897

URI

https://hrcak.srce.hr/202897

Datum izdavanja:

3.7.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.122 *