Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

https://doi.org/10.21860/medflum2018_203549

Mobilni telefoni kao potencijalni izvor infekcije

Gabrijela Begić orcid id orcid.org/0000-0003-3978-663X ; Zavod za mikrobiologiju i parazitologiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska
Maja Abram orcid id orcid.org/0000-0003-4113-098X ; Zavod za mikrobiologiju i parazitologiju, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.073 Kb

str. 334-340

preuzimanja: 696

citiraj


Sažetak

Cilj: Mikroorganizmi preživljavaju na različitim površinama koje na taj način postaju potencijalni rezervoar infekcije. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razinu i vrstu mikrobne kontaminacije na mobilnim uređajima studenata Medicinskog fakulteta i laboratorijskih djelatnika u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci te utvrditi postoje li razlike s obzirom na spol ispitanika te vrstu tipkovnice mobilnog telefona.
Ispitanici i metode: U istraživanju je sudjelovalo ukupno 154 ispitanika, 83 studenata medicine i 71 laboratorijski djelatnik. Uziman je otisak s površine njihovih mobilnih telefona CT3P agarom te se nakon inkubacije od 24 sata na 35±2°C odredio ukupan broj mezofilnih aerobnih bakterija po cm2 (CFU/cm2). Bakterije su identificirane na temelju makroskopskog i mikroskopskog izgleda te odgovarajućih biokemijskih testova.
Rezultati: Ukupan broj bakterija, bio je značajno veći u skupini studenata te muških ispitanika. U obje skupine ispitanika na mobilnim uređajima dominiraju Staphylococcus. epidermidis i drugi koagulaza negativni stafilokoki. Međutim, u obje skupine ispitanika utvrđeno je prisustvo Staphylococcus aureus te enterokoka, dok je bakterija iz roda Proteus utvrđena samo u skupini laboratorijskih djelatnika. Nije bilo značajne razlike u mikrobnoj kontaminaciji mobilnih telefona s tipkovnicom u odnosu na one s ekranom osjetljivim na dodir.
Zaključak: Razina i vrsta mikrobne kontaminacije na mobilnim uređajima može predstavljati potencijalni izvor infekcije. S obzirom na to da su izolirane bakterije, Staphylococcus aureus, enterokoki te enterobakterije poznati uzročnici bolničkih infekcija, smatramo opravdanim pripremu i uvođenje smjernica za provođenje i kontrolu higijene mobilnih telefona u zdravstvenim ustanovama.

Ključne riječi

bakterije; bolničke infekcije; mobilni telefoni

Hrčak ID:

203549

URI

https://hrcak.srce.hr/203549

Datum izdavanja:

1.9.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.713 *