Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.3.1994
Pokretači nastanka otpada od hrane u hrvatskim kućanstvima
Branka Ilakovac
; Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Zagreb, Hrvatska
Mladen Iličković
; Hrvatska radiotelevizija, Zagreb, Hrvatska
Neven Voća
orcid.org/0000-0003-1016-3260
; Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, Hrvatska
Sažetak
Mnogi socijalni i ekonomski trendovi potiču gubitak hrane na razini kućanstava. Ti trendovi, zajedno s pogreškama u planiranju kupovine i pripremi hrane, netočnoj interpretaciji datumskih oznaka upotrebljivosti hrane, neodgovarajućem skladištenju, kao i neznanju o iskoristivosti ostataka obroka, doveli su do toga da su kućanstva najveći pojedinačni sektor u proizvodnji otpada od hrane. Cilj rada je istražiti kako svakodnevne prakse u kućanstvima povezane s hranom dovode do otpada od hrane. Provedeno je istraživanje s ciljem utvrđivanja ponašanja hrvatskog stanovništva u postupcima pravljanja hranom koji su povezani s otpadom od hrane. Gotovo polovica (48%) ispitanika navela je kako je glavni krivac za nastanak otpada od hrane u kućanstvima prevelika količina pripremljenog obroka, dok je za trećinu ispitanika na drugom mjestu razloga nastanka otpada od hrane prevelika količina kupljenih namirnica (28,5%). Od ispitanika je zatraženo i da procjene koje aktivnosti provode kako bi smanjili otpad od hrane u njihovim kućanstvima. Najviše ispitanika (34,8%) navelo je kako nahrani psa ili mačku. Gotovo trećina ispitanika (27,6%) baci preostalu hranu iz obroka u kantu za smeće. Već ina ispitanika smatra kako je bacanje hrane financijski gubitak za kućanstvo (68,1%), negativno utječe na okoliš 63,1%) te da većinom bacaju hranu kada sumnjaju u njenu zdravstvenu ispravnost (54,3%).
Ključne riječi
anketa; kućanstva; navike u upravljanju hranom; okoliš; otpad od hrane
Hrčak ID:
205608
URI
Datum izdavanja:
14.9.2018.
Posjeta: 2.409 *