Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0404

Sadržaj nutritivno važnih sastojaka u mliječnoj masti mlijeka kobile

Pavlína Navrátilová ; University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Faculty of Veterinary Hygiene and Ecology, Department of Milk Hygiene and Technology, Palackého tr. 1946/1, CZ-612 42 Brno, Czech Republic
Jan Pospíšil ; University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Faculty of Veterinary Hygiene and Ecology, Department of Milk Hygiene and Technology, Palackého tr. 1946/1, CZ-612 42 Brno, Czech Republic
Ivana Borkovcová ; University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Faculty of Veterinary Hygiene and Ecology, Department of Milk Hygiene and Technology, Palackého tr. 1946/1, CZ-612 42 Brno, Czech Republic
Lenka Kaniová ; University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Faculty of Veterinary Hygiene and Ecology, Department of Milk Hygiene and Technology, Palackého tr. 1946/1, CZ-612 42 Brno, Czech Republic
Sandra Dluhošová ; University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Faculty of Veterinary Hygiene and Ecology, Department of Milk Hygiene and Technology, Palackého tr. 1946/1, CZ-612 42 Brno, Czech Republic
Simona Horáková ; University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Faculty of Veterinary Hygiene and Ecology, Department of Milk Hygiene and Technology, Palackého tr. 1946/1, CZ-612 42 Brno, Czech Republic


Puni tekst: engleski pdf 307 Kb

str. 282-294

preuzimanja: 901

citiraj


Sažetak

Raznolik sastav i svojstva mliječne masti čine mlijeko kobile zanimljivim s prehrambene točke gledišta. Cilj ove studije bio je utvrditi ukupan sadržaj masti, sadržaj kolesterola, postotak zasićenih masnih kiselina (SFA), jednostruko (MUFA) i višestruko nezasićenih masnih kiselina (PUFA), sadržaj n-3 i n-6 nezasićenih masnih kiselina, linolne kiseline (LA) i alfa-linolenske kiselina (ALA) u uzorcima mlijeka dobivenih od 10 kobila tijekom prvih 6 mjeseci laktacije. Sadržaj masti (9,79±7,04 g/L) i kolesterola (27,47±14,72 mg/L) u mlijeku kobile bio je manji nego u humanom i kravljem mlijeku. S nutritivnog gledišta, mlijeko kobila ima značajno veći postotak nezasićenih masnih kiselina (55 %), od čega jednostruko nezasićene (MUFA) čine 34 %, a višestruko nezasićene (PUFA) 21 %. Udio esencijalnih masnih kiselina LA i ALA bio je 12,3 %, odnosno 3,9 %. Omjer n-6/n-3 bio je povoljniji u prvoj polovici laktacije. Statistički je ocijenjen utjecaj pasmine, stupnja laktacije i hranidbe pri čemu je vidljivo da sastav mliječne masti pokazuje relativno veliku varijabilnost ovisno o ovim čimbenicima. Mlijeko je nutritivno važnim sastojcima bogatije tijekom prva tri mjeseca laktacije.

Ključne riječi

mlijeko kobile; sastav masti; kolesterol; masne kiseline; nutritivno značenje

Hrčak ID:

206623

URI

https://hrcak.srce.hr/206623

Datum izdavanja:

11.10.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.342 *