Veterinarski arhiv, Vol. 88 No. 5, 2018.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0009
Molekularna karakterizacija i otpornost na antibiotike bakterije Clostridium perfringens izolirane iz trupova goveda i ovaca u klaonicama Shiraza u južnom Iranu
Saeid Hosseinzadeh
; Department of Food Hygiene and Public Health, School of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran
Maryam Bahadori
; Department of Pathobiology, School of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran
Maryam Poormontaseri
; Department of Food Hygiene and Public Health, School of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran
Maryam Dehghani
; Department of Basic Sciences, School of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran
Mahdi Fazeli
; Department of Basic Sciences, School of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran
Saeed Nazifi
; Department of Clinical Studies, School of Veterinary Medicine, Shiraz University, Shiraz, Iran
Sažetak
Trovanje hranom uzrokovano bakterijom Clostridium perfringens tipa A često uzrokuje C. perfringens enterotoksin (CPE), kodiran kromosomskim cpe. Kontaminacija mesa s C. perfringens obično uzrokuje otrovanje hranom. Da bismo doznali više informacija o uzročniku, iz trupova goveda i ovaca zaklanih u klaonicama Shiraza, identificirali smo tip A koji sadržava gene cpe i netB. Osim toga, u izoliranim bakterijama C. perfringens utvrdili smo prevalenciju plazmida rezistentnih na antibiotike. Obriskom cijele vanjske i unutarnje površine nasumično odabranih trupova, prikupljeno je 200 uzoraka koji su obrađeni selektivnom kulturom na sulfadiazin-polimiksin sulfatnom agaru (SPS). Sumnjive kolonije dodatno su identificirane primjenom specifičnih početnica kako bi se potvrdila prisutnost gena cpa, cpe, netB te gena za otpornost na tetraciklin i enrofloksacin. Naši su rezultati pokazali da je PCR analizom od 90, odnosno 70 kolonija pozitivnih kultura iz uzoraka goveda i ovaca, njih 40 %, odnosno 35,7 % identificirano kao C. perfringens tipa A. Štoviše, iz izolata tipa A dobivenih od goveđih trupova, samo je jedan izolat (2,7 %) bio pozitivan i za gene cpe i za netB. MIC vrijednosti također su pokazale visoku razinu otpornosti na tetracikline kod goveda (45,8 %) i ovaca (92,3 %), dok su svi PCR pozitivni na C. perfringens tipa A bili osjetljivi na enrofloksacin. Visoka prevalencija bakterije C. perfringens kod zaklanih životinja zajedno s visokom stopom otpornosti na tetraciklin upućuje na potrebu za oprezom u primjeni antibiotika kod životinja koje služe za ljudsku hranu.
Ključne riječi
Clostridium perfringens; genomi cpe i netB; otpornost na antibiotike
Hrčak ID:
206831
URI
Datum izdavanja:
15.10.2018.
Posjeta: 1.870 *