Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.4.2050

Uticaj ishrane sa dodatkom ekstrudiranog semena lana na sadržaj holesterola i sastav masnih kiselina mesa brojlera

Dušan Živković ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Department of Animal Source Food Technology, Belgrade, Serbia
Slobodan Lilić ; Institute of Meat Hygiene and Technology, Belgrade, Serbia
Slaviša Stajić orcid id orcid.org/0000-0001-5287-8956 ; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Department of Animal Source Food Technology, Belgrade, Serbia
Danijela Vranić ; Institute of Meat Hygiene and Technology, Belgrade, Serbia
Dejana Trbović orcid id orcid.org/0000-0001-9357-7789 ; Institute of Meat Hygiene and Technology, Belgrade, Serbia
Nikola Stanišić ; Institute for Animal Husbandry, Belgrade, Serbia


Puni tekst: engleski pdf 499 Kb

str. 931-942

preuzimanja: 372

citiraj


Sažetak

Uvođenjem sastojaka bogatih n-3 polinezasićenim masnim kiselinama (n-3 PUFA) u ishranu životinja može se poboljšati sastav masnih kiselina mesa. Cilj ovog ogleda je da se ispita uticaj ishrane obogaćene ekstrudiranim semenom lana na sadržaj holesterola i sastav masnih kiselina belog mesa (grudi) i tamnog mesa (batak sa karabatkom) pilića. Korišćene su dve gupe sa 1000 pilića (obe sa mužjacima i ženkama) Ros-308 hibridne linije koji su hranjeni standardnom ishranom (kontrolna grupa: mužjaci – CONM i ženke – CONF) i hranom sa 6% komercijalne smeše koja sadrži ekstrudirano seme lana (eksperimentalna grupa: mužjaci – EXPM i ženke − EXPF). Dodatak ekstrudiranog semena lana u ishranu pilića nije značajno (P>0,05) uticao na sadržaj holesterola u mesu, koji je bio u intervalu 46,12–52,94 mg·100 g-1 belog mesa i 51,31–55,47 mg·100 g-1 tamnog mesa. Sadržaj α-linoleinske kiseline značajno je bio veći u eksperimentalnoj grupi i ubelom mesu [0,72(CONF)−1,62(CONM) prema 2,2(EXPF)–3,03(EXPM)% ukupnih masnih kiselina] i u tamnom mesu [1,75(CONF)–1,98(CONM) prema 4,47(EXPM)−4,66(EXMF)%ukupnihbmasnih kiselina], kao i sadržaj n-3 masnih kiselina i sadržaj PUFA, dok je odnos n-6/n-3 opao na vrednosti manje od 6. Uticaj je bio izraženiji u tamnom mesu i u mesu ženki. Dodatkom ekstrudiranog semena lana u ishranu pilića mogu se značajno poboljšati nutritivna svojstva mesa.

Ključne riječi

α-linoleinska kiselina; ekstrudirano sema lana; holesterol; n-3 masne kiseline; pileće meso

Hrčak ID:

213725

URI

https://hrcak.srce.hr/213725

Datum izdavanja:

18.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.206 *