Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/19.4.2050
Uticaj ishrane sa dodatkom ekstrudiranog semena lana na sadržaj holesterola i sastav masnih kiselina mesa brojlera
Dušan Živković
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Department of Animal Source Food Technology, Belgrade, Serbia
Slobodan Lilić
; Institute of Meat Hygiene and Technology, Belgrade, Serbia
Slaviša Stajić
orcid.org/0000-0001-5287-8956
; University of Belgrade, Faculty of Agriculture, Department of Animal Source Food Technology, Belgrade, Serbia
Danijela Vranić
; Institute of Meat Hygiene and Technology, Belgrade, Serbia
Dejana Trbović
orcid.org/0000-0001-9357-7789
; Institute of Meat Hygiene and Technology, Belgrade, Serbia
Nikola Stanišić
; Institute for Animal Husbandry, Belgrade, Serbia
Sažetak
Uvođenjem sastojaka bogatih n-3 polinezasićenim masnim kiselinama (n-3 PUFA) u ishranu životinja može se poboljšati sastav masnih kiselina mesa. Cilj ovog ogleda je da se ispita uticaj ishrane obogaćene ekstrudiranim semenom lana na sadržaj holesterola i sastav masnih kiselina belog mesa (grudi) i tamnog mesa (batak sa karabatkom) pilića. Korišćene su dve gupe sa 1000 pilića (obe sa mužjacima i ženkama) Ros-308 hibridne linije koji su hranjeni standardnom ishranom (kontrolna grupa: mužjaci – CONM i ženke – CONF) i hranom sa 6% komercijalne smeše koja sadrži ekstrudirano seme lana (eksperimentalna grupa: mužjaci – EXPM i ženke − EXPF). Dodatak ekstrudiranog semena lana u ishranu pilića nije značajno (P>0,05) uticao na sadržaj holesterola u mesu, koji je bio u intervalu 46,12–52,94 mg·100 g-1 belog mesa i 51,31–55,47 mg·100 g-1 tamnog mesa. Sadržaj α-linoleinske kiseline značajno je bio veći u eksperimentalnoj grupi i ubelom mesu [0,72(CONF)−1,62(CONM) prema 2,2(EXPF)–3,03(EXPM)% ukupnih masnih kiselina] i u tamnom mesu [1,75(CONF)–1,98(CONM) prema 4,47(EXPM)−4,66(EXMF)%ukupnihbmasnih kiselina], kao i sadržaj n-3 masnih kiselina i sadržaj PUFA, dok je odnos n-6/n-3 opao na vrednosti manje od 6. Uticaj je bio izraženiji u tamnom mesu i u mesu ženki. Dodatkom ekstrudiranog semena lana u ishranu pilića mogu se značajno poboljšati nutritivna svojstva mesa.
Ključne riječi
α-linoleinska kiselina; ekstrudirano sema lana; holesterol; n-3 masne kiseline; pileće meso
Hrčak ID:
213725
URI
Datum izdavanja:
18.12.2018.
Posjeta: 1.206 *