Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.1.2140

Dugogodišnji učinak Fertdolomita na status tla, kukuruza i pšenice na kiselom tlu istočne Hrvatske

Dario Iljkić orcid id orcid.org/0000-0003-4039-7447 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Vlado Kovačević ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Mirta Rastija ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Manda Antunović ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Daniela Horvat ; Agricultural Institute Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Croatia
Marko Josipović ; Agricultural Institute Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Croatia
Ivana Varga ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 410 Kb

str. 461-474

preuzimanja: 433

citiraj


Sažetak

Kiselost tla je jedan od najčešćih problema u uzgoju kultiviranog bilja na otvorenom. Dolomit obogaćen s dušikom, fosforom i kalijem (trgovački naziv Fertdolomit: 24% CaO + 16% MgO + 3% N + 2,5% P2O5 + 3% K2O) je primjenjen u jesen 2011 u četiri tretmana (0 t*ha-1, 3,56 t*ha-1, 7,14 t*ha-1 i 14,25 t*ha-1) na kiselom tlu istočne Hrvatske. Cilj istraživanja je bio utvrditi naknadni petogodišnji utjecaj Fertdolomita na status ozime pšenice i kukuruza kao i neka svojstva tla. Pet godina nakon primjene Fertdolomit je ostvario pozitivan učinak na pH tla i hidrolitičku kiselost. U vegetaciji 2012/2013 prinos pšenice je značajno povećan za 22%, u 2014/2015 za 25% i u 2016/2017 za čak 32% na tretmanima Fertdolomita u usporedbi s kontrolnim tretmanom. Nadalje, primjena Fertdolomita je značajno povećala i kvalitetu zrna pšenice (sadržaj proteina i vlažnog gluten) dok utjecaj na masu tisuću zrna, hektolitarsku masu i sadržaj škroba nije bio statistički opravdan niti u jednoj vegetacijskoj sezoni. Reakcija kukuruza na Fertdolomit je bila značajno manja u usporedbi s pšenicom. Prinos kukuruza u obje godine istraživanja (2014 i 2016) je povećan za 11% dok kvaliteta zrna nije bila pod značajnim utjecajem Fertdolomita.

Ključne riječi

Fertdolomit; kalcizacija; kukuruz; kvaliteta zrna; prinos zrna; pšenica

Hrčak ID:

218133

URI

https://hrcak.srce.hr/218133

Datum izdavanja:

19.3.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.247 *