Pregledni rad
PROIZVODI SA ZAŠTIĆENOM OZNAKOM IZVORNOSTI I ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA NA HRVATSKOM TRŽIŠTU
Ružica Brečić
orcid.org/0000-0003-3327-2187
; University of Zagreb, Faculty of Economics and Business, Zagreb, Croatia
Marina Tomić Maksan
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Jelena Đugum
; Ministry of Agriculture, Zagreb, Croatia
Sažetak
Ovo istraživanje predstavlja prvi korak prema opisu profila i motiva hrvatskih proizvođača i njihovih načina proizvodnje hrane sa zaštićenim oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla (ZOI I ZOZP). Rad je usmjeren na ispitivanje percepcije proizvođača o uspješnosti proizvodnje zaštićenih proizvoda, kao i marketinških aktivnosti kojima se povećava uspjeh takvih proizvoda. Primarna metoda istraživanja je metoda dubinska intervjua sa 17 proizvođača maslinovog ulja (ZOI) i 6 proizvođača dalmatinskog pršuta (ZOZP). Rezultati istraživanja pokazali su da proizvođači zaštićenih proizvoda smatraju da je najveći problem nedovoljna edukacija hrvatskih proizvođača o oznakama ZOI/ ZOZP te visoki troškovi potrebni za zaštitu i kontrolu proizvoda. Birokracija i troškovi provedbe, zajedno s nedostatkom znanja potrošača, spriječavaju brzo usvajanje ovakvih proizvoda u Hrvatskoj. Međutim, proizvođači obje vrste proizvoda smatraju da veći uspjeh zahtijeva veća ulaganja u marketinške aktivnosti tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Rad završava zaključkom te implikacijama za menadžere i istraživače.
Ključne riječi
zaštićena oznaka izvornosti; zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla; prehrambeni proizvodi; proizvođači; Hrvatska
Hrčak ID:
220183
URI
Datum izdavanja:
30.4.2019.
Posjeta: 2.118 *