Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

https://doi.org/10.33128/s.72.1-2.6

UTJECAJ ULTRAZVUKA VISOKOG INTENZITETA NA KVALITETU PILEĆEG MESA

Helga Medić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb, Hrvatska
Tibor Janči ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb, Hrvatska
Mladen Brnčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb, Hrvatska
Filip Dujmić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb, Hrvatska
Ksenija Markov ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb, Hrvatska
Duška Ćurić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Pierottijeva 6, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 105 Kb

str. 35-41

preuzimanja: 447

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga istraživanja bio je odrediti parametre kvalitete svježeg pilećeg mesa nakon tretmana ultrazvukom visokog intenziteta. Rezultati su pokazali da ne postoji značajna razlika u ukupnom broju bakterija između tretmana u ultrazvučnoj kupelji kroz 5 i 15 minuta u ispitanim uzorcima pilećeg mesa te da tretman ultrazvukom nema trajan učinak na uništavanje bakterija u pilećem mesu. Nasuprot tomu, funkcionalna svojstva pilećeg mesa su poboljšana tretmanom ultrazvukom u trajanju od 5 minuta pri frekvenciji 37 kHz, snazi 380 W i amplitudi 100%.

Ključne riječi

meso; pileća prsa; ultrazvuk; trajnost

Hrčak ID:

220301

URI

https://hrcak.srce.hr/220301

Datum izdavanja:

15.5.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.521 *