Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.6

Bakterijske i virusne bolesti rajčice i paprike u Hrvatskoj

Dario Ivić ; Centar za zaštitu bilja, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.836 Kb

str. 36-42

preuzimanja: 1.204

citiraj


Sažetak

U proteklih nekoliko godina u Hrvatskoj su zabilježene relativno visoke štete od pojedinih bakterijskih i virusnih bolesti u proizvodnji rajčice i paprike. Uzročnici tih bolesti bile su bakterije Pseudomonas syringae pv. tomato i Clavibacter michiganensis ssp. michiganensis te virusi Tomato spotted wilt virus (TSWV) i Cucumber mosaic virus (CMV). U članku su ukratko opisani spomenuti patogeni, njihovo širenje te mjere zaštite.

Ključne riječi

bakterijska pjegavost; bakterijsko venuće; Virus pjegavosti i venuća rajčice; Virus mozaika krastavca

Hrčak ID:

220530

URI

https://hrcak.srce.hr/220530

Datum izdavanja:

30.5.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.757 *