Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 42 No. 3, 2019.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.12
Kemijska i senzorna karakterizacija vina ´Chardonnay´
Ana-Marija Jagatić Korenika
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ivana Puhelek
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ivana Tomaz
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana Jeromel
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Sažetak
Tijekom berbe 2017. proizvedena su četiri vina ´Chardonnay´ uz upotrebu različitih komercijalno dostupnihsojeva Saccharomyces cerevisiae i bayanus kvasaca te je uspoređen njihov aromatski profil. Primjenom ekstrakcije na čvrstoj fazi te vezanim sustavom plinska kromatografija- spektrometar masa, u vinima je identificirano oko 70 hlapljivih spojeva. Analizirani spojevi, podijeljeni u 7 kemijskih grupa, značajno su utjecali na senzorni profil vina i njihovu različitost. Rezultati su pokazali značajan i pozitivan utjecaj korištenih sojeva kvasaca na neke grupe spojeva koji doprinose kakvoći vina, poput etil-estera, izoamil i izobutil-acetata, nekih viših alkohola te monoterpena (linalol, citronelol i geraniol). Određena je i aktivna mirisna vrijednost (OAV) pojedinih aromatskih spojeva koji su prema sličnosti deskriptora grupirani u aromatske serije poput voćne, cvjetne, začinske i maslačne, što je omogućilo i opisno definiranje aromatskog profila svakog vina.
Ključne riječi
´Chardonnay´; S. cerevisiae; S. bayanus; GC-MS; aromatski spojevi; OAV
Hrčak ID:
220536
URI
Datum izdavanja:
30.5.2019.
Posjeta: 1.868 *