Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.2.2314

Utjecaj bakterijskih inokulanta na kemijski sastav i fermentaciju silaže lucerne

Darko Uher ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland
Miljenko Konjačić ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology
Dario Jareš ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland
Dubravko Maćešić ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland


Puni tekst: engleski pdf 680 Kb

str. 657-664

preuzimanja: 521

citiraj


Sažetak

alfalfa; chemical composition; fermentation parameters; inoculants; silage

Ključne riječi

Proizvodnja silaže lucerne u stočarstvu predstavlja važno pitanje kako bi se održala kvaliteta silaže i postigla maksimalna profitabilna proizvodnja mlijeka i mesa. Cilj ovog istraživanja bio je da se procijeni učinak komercijalnih bakterijskih inokulanta na kemijski sastav i fermentaciju silaže lucerne; u poljskim uvjetima na farmi mliječnih krava; tijekom 2017. godine. Silažna masa je podeljena na pet jednakih dijelova (kontrola - silaža bez inokulanta) i silaža tretiranih bakterijskim inokulantima (PIO 1 - Pioneer 11H50; PIO2 - Pioneer 11AFT; SIL - Silko i BON - Bonsilage alfa) i silirana u plastične vrečice. Silaža je analizirana 90 dana nakon siliranja. Sadržaj suhe tvari i sirovih proteina je veći; a sadržaj mliječne i octene kiseline je značajno veći u silaži tretiranoj bakterijskim inokulantom PIO1; PIO2; SIL i BON u odnosu na kontrolu. Suprotno; silaža lucerne tretirana sa bakterijskim inokulantom PIO1; PIO2; SIL i BON imala je niže vrijednosti za neutralna deterdžent vlakna; kisela deterdžent vlakna i pH; a značajno niže vrijednosti za maslačnu kiselinu; alkohole i udio amonijskog dušika u ukupnom dušiku u odnosu na kontrolu. Rezultati su pokazali da bakterijski inokulanti PIO1; PIO2; SIL i BON povećavaju kvalitetu silaže u odnosu na kontrolu.

Hrčak ID:

221572

URI

https://hrcak.srce.hr/221572

Datum izdavanja:

28.6.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.534 *