Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/2/3/1/2

Procjena odluke o promjeni životnog stila nakon hospitalizacije kod kardiovaskularnih bolesnika

Anita Makar ; Dječji vrtić „Osmijeh“, Sveta Nedelja, Hrvatska
Zrinka Pukljak Iričanin ; Katedra za zdravstvenu psihologiju, Zdravstveno veleučilište, Zagreb, Hrvatska
Jadranka Pavić ; Katedra za zdravstvenu njegu, Zdravstveno veleučilište Zagreb, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 132 Kb

str. 25-35

preuzimanja: 437

citiraj


Sažetak

Svrha istraživanja bila je ispitati životni stil prije hospitalizacije kod kardiovaskularnih pacijenata različitih dijagnoza, kao i spremnost na promjenu životnog stila nakon hospitalizacije. Ti podaci mogu znatno utjecati na rad medicinskih sestara tijekom rehabilitacije i edukacije kardiovaskularnih pacijenata te poticanja motivacije na promjenu rizičnih ponašanja.
Sudionici istraživanja bili su pacijenti kardiološkog odjela Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice (N = 70). U procjeni životnog stila prije hospitalizacije najviše se slažu s tvrdnjama često sam bio/la napet/a, ljut/a ili zabrinut/a zbog događaja u društvu te često sam bio/la napet/a, ljut/a ili zabrinut/a dok pratim medije. Sudionici sa sela u usporedbi sa sudionicima iz gradskih naselja procjenjuju svoj životni stil prije hospitalizacije statistički značajno riskantnijim. Većina pacijenata odlučila je promijeniti životne navike u odnosu na one koje su imali prije hospitalizacije. Najviše se slažu s tvrdnjama koje se odnose na odluku o smanjenom konzumiranju cigareta i više pješačenja. Stariji ispitanici donose značajno manje odluka o promjeni životnoga stila nakon hospitalizacije, a nema značajnih razlika u odluci o promjeni životnog stila s obzirom na spol, radnu aktivnost i stručnu spremu sudionika. Ispitanici hospitalizirani zbog aritmije imaju statistički značajno viši stupanj odluke o promjeni u usporedbi s ispitanicima s infarktom miokarda i s hipertenzijom. Ispitanici hospitalizirani zbog ugradnje premosnica imaju statistički značajno viši stupanj odluke o promjeni životnog stila u usporedbi s ispitanicima hospitaliziranima zbog aritmije. Dobiveni podaci korisni su za prepoznavanje
skupina pacijenata kod kojih medicinske sestre moraju uložiti dodatne napore u stvaranju motivacije za promjenu rizičnoga životnog stila.

Ključne riječi

životni stil; kardiovaskularne bolesti; odluka o promjeni; prevencija

Hrčak ID:

222215

URI

https://hrcak.srce.hr/222215

Datum izdavanja:

28.6.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.324 *