Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/2/3/1/3

Percepcija medicinskih sestara o primopredaji sestrinske službe u KBC-u Zagreb

Slađana Režić orcid id orcid.org/0000-0002-2360-8508 ; Odjel za osiguranje i unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite, KBC Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 143 Kb

str. 37-47

preuzimanja: 530

citiraj


Sažetak

Uvod. Sestrinska primopredaja službe jest komunikacija koja se odvija između dviju smjena medicinskih sestara čija je specifična svrha predavanje informacija o pacijentima o kojima skrbe medicinske sestre. Postoji nekoliko stilova primopredaje sestrinske službe, a u Hrvatskoj je zakonski obvezna pismena primopredaja.

Cilj. Istraživanje je imalo za cilj ispitati percepciju medicinskih sestara o primopredaji sestrinske službe: pridonosi li primopredaja sestrinske službe većoj sigurnosti pacijenata, utječe li sadržaj primopredaje na kvalitetu provođenja zdravstvene njege te je li primopredaja važna za kontinuitet sestrinske skrbi. Također, cilj je bio utvrditi na koji se način provodi primopredaja sestrinske službe, koliko traje te jesu li potrebne pisane upute za primopredaju sestrinske službe.

Metode. Istraživanje je provedeno u periodu od 1. do 30. listopada 2017. Istraživanje je provedeno putem upitnika izrađenog u tu svrhu. Upitnik se sastojao od 14 pitanja: prvi dio upitnika odnosi se na demografske podatke ispitanika: godine radnog staža, godine života, spol, razina obrazovanja, mjesto rada; drugi dio upitnika odnosio se na percepciju medicinskih sestara o primopredaji sestrinske službe.

Rezultati. Upitnik je ispunilo 295 medicinskih sestara i tehničara. Od toga je broja 40 muških osoba, a 255 ženskih. Najveći je broj ispitanika srednje stručne spreme i radi između 11 i 20 godina. Sestrinska primopredaja u najvećem se postotku bilježi u elektroničkom pismenom obliku te uz krevet bolesnika. Više od 90 % ispitanika smatra da primopredaja pridonosi većoj sigurnosti bolesnika te boljoj kvaliteti skrbi.

Zaključak. Primopredaja sestrinske službe bilježi se u elektroničkom pismenom obliku i uz krevet bolesnika na svim odjelima obuhvaćenima istraživanjem. Takav oblik primopredaje osigurava bolji kontinuitet skrbi, veću sigurnost bolesnika i smanjuje mogući gubitak važnih informacija. Pokazuje se potreba za izradom pisanih uputa o primopredaji sestrinske službe.

Ključne riječi

primopredaja sestrinske službe, sigurnost bolesnika, smjernice za primopredaju službe, sigurnosni sastanak, lista primopredaje

Hrčak ID:

222224

URI

https://hrcak.srce.hr/222224

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.564 *