Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/2/3/1/4

Zadovoljstvo roditelja zdravstvenom skrbi djece u Klinici za dječje bolesti Zagreb

Marina Jurić orcid id orcid.org/0000-0002-5732-7114 ; Klinika za dječje bolesti Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Franka Luetić ; Klinika za dječje bolesti Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Štefanija Kolačko ; Klinička bolnica
Ana Marija Hošnjak ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Nevenka Begić ; Klinički bolnički centar Osijek, Osijek, Hrvatska
Dunja Anić ; Dom zdravlja Osijek, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 139 Kb

str. 49-59

preuzimanja: 430

citiraj


Sažetak

Cilj. Procijeniti stupanj zadovoljstva roditelja zdravstvenom skrbi djece u Klinici za dječje bolesti Zagreb te utvrditi postoje li statistički značajne razlike u procjeni zadovoljstva roditelja zdravstvenom skrbi djece s obzirom na kliniku pri kojoj je dijete hospitalizirano.

Metode. Ispitanici su roditelji djece hospitalizirane na Klinici za pedijatriju i Klinici za dječju kirurgiju pri Klinici za dječje bolesti Zagreb (njih 160). Primijenjen je modificirani upitnik za procjenu zadovoljstva roditelja bolničkom skrbi djece prema Institutu Picker. Sudjelovanje u istraživanju bilo je dobrovoljno.

Rezultati. 36,9 % roditelja smatra skrb odličnom, 43,8 % vrlo dobrom, 15 % dobrom. Da je skrb prihvatljiva smatra 3,8 % ispitanika, a jedan je ispitanik (0,6 %) skrb procijenio kao lošu. 58,1 % ispitanika smatra da je njihovo dijete bilo uplašeno tijekom boravka u bolnici. 53,8 % ispitanika bolničku je hranu ocijenilo dobrom, 98,8 % roditelja izjavilo je kako imaju pouzdanja i povjerenja u liječnike i medicinske sestre koji se brinu o njihovu djetetu. 4,4 % roditelja smatra kako nisu dovoljno uključeni u odlučivanje o skrbi o njihovu djetetu. 72,5 % djece tijekom hospitalizacije osjećalo je bol, samo je jedan roditelj (0,9 %) nezadovoljan tretiranjem boli djeteta, a ispitanici s kirurškog odjela imaju bolje mišljenje o ublažavanju boli.

Zaključak. Ukupno 81 % ispitanika smatra da je skrb o njihovu djetetu vrlo dobra ili odlična te ne postoji znatna razlika u procjeni zadovoljstva s obzirom na kliniku pri kojoj je dijete hospitalizirano. Varijable su kod kojih je utvrđena povezanost s ukupnom ocjenom skrbi: osjećaj pouzdanja i povjerenja u liječnike, priprema djeteta za provođenje pretrage, osjećaj roditelja da može sudjelovati u skrbi za dijete, procjena kvalitete bolničke hrane, percepcija roditelja o sigurnosti djeteta na bolničkom odjelu.

Ključne riječi

skrb o djeci, zadovoljstvo, roditelji

Hrčak ID:

222239

URI

https://hrcak.srce.hr/222239

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.280 *