Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/2/3/1/5

Mišljenje učenika završne godine srednje medicinske škole i studenata završne godine preddiplomskog studija sestrinstva o doniranju organa

Želimir Đurić orcid id orcid.org/0000-0003-2451-0868 ; Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu, Opća bolnica ''dr. Ivo Pedišić'', Sisak, Hrvatska
Štefica Mikšić ; Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek, Hrvatska
Biljana Kurtović ; Zdravstveno veleučilište Zagreb, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 814 Kb

str. 61-70

preuzimanja: 383

citiraj


Sažetak

Cilj. Ispitati i usporediti mišljenja učenika završne godine srednje medicinske škole i studenata završne godine preddiplomskog studija sestrinstva o važnosti doniranja organa.

Metode. Provedena je presječna studija na ukupno 60 ispitanika od kojih je 30 učenika srednje medicinske škole i 30 studenata preddiplomskog studija sestrinstva. U prikupljanju podataka primijenjen je upitnik izrađen za potrebe ovog istraživanja koji je sadržavao sljedeće skupine pitanja: u prvoj skupini pitanja o općim podacima ispitanika, a u drugoj skupini pitanja o tematici doniranja organa.

Rezultati. Dobivenim rezultatima utvrđeno je da ne postoji statistički značajna razlika kod donošenja odluke o doniranju organa ovisno o stupnju obrazovanja. Nadalje, rezultati su pokazali da i učenici završne godine srednje medicinske škole i studenti završne godine preddiplomskog studija sestrinstva žele donirati organe te im je glavna motivacija spašavanje nečijeg života, a dodatno većina ispitanika izražava stav da je takvo postupanje human čin.

Zaključak. Stupanj obrazovanja ne utječe na donošenje odluke o doniranju organa. Glavna je motivacija prilikom donošenja odluke o doniranju organa spašavanje nečijeg života. Doniranje organa je human čin. U istraživanju je nekoliko ispitanika izrazilo negativno mišljenje o doniranju organa. Stoga je preporuka da se u srednjim medicinskim školama i ostalim obrazovnim ustanovama za zdravstvene djelatnike organiziraju radionice koje imaju cilj budućim zdravstvenim djelatnicima ukazati na važnost doniranja organa.

Ključne riječi

doniranje organa, transplantacija organa, učenici srednje škole, studenti

Hrčak ID:

222246

URI

https://hrcak.srce.hr/222246

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.241 *