Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

POLJOPRIVREDA, ŠUMARSTVO I RIBARSTVO NA DUBROVAČKOM PODRUČJU IZMEĐU DVA SVJETSKA RATA

Marija Benić Penava ; Pedagoški fakultet, Sveučilište u Mostaru


Puni tekst: hrvatski pdf 403 Kb

str. 107-136

preuzimanja: 656

citiraj


Sažetak

U radu se s povijesnog aspekta istražuje stanje u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu na dubrovačkom području između dva svjetska rata. Dok je ratarstvo bilo slabije razvijena grana poljoprivrede koja nije uspijevala zadovoljiti potrebe stanovništva dubrovačkog područja, maslinarstvo je uz vinogradarstvo bilo vodeće uz duhan i glavni izvozni proizvod – buhač. Stočarstvo je bilo slabo razvijeno, uz najveći uzgoj koza i ovaca, dok je pčelarstvo, usprkos velikim mogućnostima i komparativnim prednostima ovog područja, bilo zapostavljeno zbog nedostatka opreme, ali i znanja. Opće stanje u šumarstvu bilo je loše. Bez plana o gospodarenju šumama, bez sustavnog pošumljavanja, čišćenja i održavanja nije se moglo ni razmišljati o značajnijem iskorištavanju šuma, to više što dvadesetih godina prošlog stoljeća na čitavom području Dalmacije nije bilo ni jedne pilane. Za razliku od toga,
dubrovačko je područje iznimno bogato ribama i školjkama. Iako je u strukturi gospodarskih djelatnosti ribarstvo i školjkarstvo bilo od relativno malog značenja, tri obnovljene tvornice za konzerviranje ribe poslije I. svjetskog rata, te značajan porast uzgoja dagnja i kamenica, ne samo da su važan izvor hrane za stanovništvo i izvoz nego i za potrebe novije rastuće djelatnosti – turizma.

Ključne riječi

poljoprivreda; šumarstvo; ribarstvo; dubrovačko područje

Hrčak ID:

222780

URI

https://hrcak.srce.hr/222780

Datum izdavanja:

2.6.2005.

Posjeta: 1.431 *