Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.32779/gf.2.1-2.4

Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja

Boris Dorbić ; Marko Marulić Polytechnic of Knin
Emilija Friganović orcid id orcid.org/0000-0001-6871-6716 ; Marko Marulić Polytechnic of Knin
Marija Slipčević ; Marko Marulić Polytechnic of Knin
Margarita Davitkovska ; Ss. Cyril and Methodius University in Skopje, Faculty of Agricultural Sciences and Food
Zvezda Bogevska ; Ss. Cyril and Methodius University in Skopje, Faculty of Agricultural Sciences and Food
Ana Vujošević ; The University of Belgrade - Faculty of Agriculture


Full text: croatian pdf 1.278 Kb

page 44-58

downloads: 696

cite


Abstract

U prošlosti i sadašnjosti čovjek je bio okružen i ovisan o ljekovitom bilju. Postepeno ga je upoznavao i to prvo za liječenje, a kasnije i za prehranu. U preradi aromatičnog bilja uglavnom se koriste samo oni dijelovi biljke (npr. plod, cvijet, list, stabljika, korijen, gomolj itd.) koji sadrže aktivne tvari. Čaj se može prirediti kao oparak, uvarak, provarak i naljev. Uglavnom se većina čajeva pripravlja kao oparak ili infuzija. U općem dijelu rada su opisane biološke i kemijske karakteristike aromatičnog bilja čiji su oparci korišteni za senzorsku procjenu, a to su: lavanda, lipa, kamilica, paprena metvica (menta), komorač, kadulja i majčina dušica. U praktičnom dijelu rada metodom senzorske procijene potrošača obavljena je procjena oparaka od gore navedenih vrsta aromatičnog bilja (20 gramske filtarske monodoze) tvrtke Franck d.o.o. Zagreb, što je ujedno i cilj ovoga rada. Senzorska procjena je provedena tijekom druge polovice 2018. godine na uzorku od 20 studenata Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu. Rezultati procjene su pokazali sljedeće: ispitanici su ocjenom dovoljan ocijenili oparak od kadulje. Oparci od lavande, majčine dušice i lipe su ocijenjeni ocjenom dobar, a oparke od mente, kamilice i komorača ispitanici su ocijenili s ocjenom vrlo dobar.

Keywords

aromatične vrste; aromatični oparci; senzorska procjena

Hrčak ID:

223110

URI

https://hrcak.srce.hr/223110

Publication date:

30.6.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 1.472 *