Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Veliki tjedan u bročansko-stonskoj kulturnoj baštini

Marina Asturić orcid id orcid.org/0000-0001-9700-8372 ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, Poljička cesta 35, 21000 Split


Puni tekst: hrvatski pdf 220 Kb

str. 67-96

preuzimanja: 590

citiraj


Sažetak

U radu se navode primjeri iz Stona i Broca na poluotoku Pelješcu, a baziraju se na štovanju i slavljenju Velikog tjedna (Cvjetnica, Veliki četvrtak, Veliki petak, Velika subota). Veliki broj običaja sačuvao se do današnjice, poglavito među mlađim naraštajima, iako su ispitanici bili pretežno u trećoj životnoj dobi ili u srednjim godinama života.
Postoje raznorazne tradicije vezane uz posljednje dane i smrt Isusa Krista, a jedna od najpoznatijih je iluminacija, što je specifičnost gradića Stona zbog monumentalnih zidina koje gore na Veliki petak. Impozantan je i gorući križ na kuli Stoviš u središtu zidina poviše Stona.
U kulturnoj baštini Stona i Broca zabilježene su procesije za svaki veliki blagdan kao i popratni blagoslovi. Za Cvjetnicu i za Veliki petak karakteristične su procesije, a vjernici na dan Isusove smrti obilaze cijeli Ston i vraćaju se u crkvu za nastavak obreda.

Ključne riječi

Veliki tjedan; Veliki četvrtak; Veliki petak; Velika subota; iluminacija; običaji; procesije

Hrčak ID:

223304

URI

https://hrcak.srce.hr/223304

Datum izdavanja:

24.7.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.259 *