Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Oblici i značaj vezanih poslova u međunarodnoj razmjeni

Goran Marijanović


Puni tekst: hrvatski pdf 847 Kb

str. 55-68

preuzimanja: 1.696

citiraj


Sažetak

U svijetu se danas provodi čitav niz transakcija koje imaju karakteristike vezanih trgovačkih poslova. Temeljna im je karakteristika da je prodaja robe ili usluga vezana za kupovinu druge robe ili usluga, uglavnom ili djelomično bez posredstva novca.
Ovi poslovi nastaju najčešće iz potrebe da se prevlada nedostatak gotovine, odnosno konvertibilnih sredstava plaćanja.
Unazad tridesetak godina ove transakcije dobivaju sve sofisticiranijeo blike koji zahtjevaju dobro poznavanje tehnike poslovanja i pojedina tržišta.
Vlade mnogih, posebno manje razvijenih zemalja svijeta primjenjuju VTP iz potrebe pronalaženja načina financiranja uvoza, a velike kompanije sve više koriste VTP kako bi se izborile za određene poslove i povećale svoj udio na tržištu.
Iako je po mišljenju mnogih vezana trgovina manje produktivna od uobičajene trgovine gdje se transakcije pokrivaju novcem, ona ipak postoji i često predstavlja jedini mogući način uvoza ili izvoza, posebno za manje razvijene zemlje.
S obzirom na današnju opću svjetsku situaciju, može se procijeniti da će ovaj oblik trgovine još dugo imati svoje mjesto u međunarodnoj razmjeni.

Ključne riječi

vezani psolov; međunarodna razmjena; vezana trgovina; izvoz

Hrčak ID:

227728

URI

https://hrcak.srce.hr/227728

Datum izdavanja:

2.1.1995.

Posjeta: 2.118 *