Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Informacijske i komunikacijske tehnologije u recepcijskom poslovanju turističkog poduzeća

Jusuf Šehanović ; Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Hrvatska
Miroslav Žugaj ; Fakultet organizacije i informatike, Varaždin, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 640 Kb

str. 119-128

preuzimanja: 375

citiraj


Sažetak

Uvažavajući značenje turizma, a naročito zbog sadašnjih gospodarskih prilika, Hrvatska pridaje istaknuto mjesto njegovom razvoju. Turizam treba "povući” oporavak Hrvatske od ratnih posljedica. Funkcioniranje dinamičkog sustava, kakav je turizam, nezamisliv je bez uporabe informacijskih i komunikacijskih tehnologija.
U ovom članku se analizira koliko su elementi informacijskih i komunikacijskih tehnologija prisutni u hotelskom recepcijskom poslovanju, koliko se koriste i koji i koliki učinci se postižu njihovom uporabom.
Istraživanje je obavljeno u Holdingu Riviera Poreč u prvoj polovini 1993. godine. Ugostiteljsko turističko poduzeće Holding Riviera Poreč, sa svojim lancem hotela, apartmanskih naselja i autokampova je najveće poduzeće te vrste u Hrvatskoj. Prije dvadeset godina Riviera je počela koristiti računala za podršku svoga poslovanja. Godine 1986. poduzeće
je započelo s uspostavom informacijskog sustava koji je trebao podržavati proces prodaje turističkog proizvoda i pružanja ugostiteljskih, turističkih i drugih usluga. On je nazvan Marketing Informacijski Sustav u Hotelijerstvu - M1SH. Dio tog projekta podržava recepcijsko poslovanje, koje je ishodište informacija poslovnog sustava hotela i poduzeća kao cjeline.

Ključne riječi

informacijske i komunikacijske tehnologije; recepcijsko poslovanje; turističko poduzeće; turizam

Hrčak ID:

227736

URI

https://hrcak.srce.hr/227736

Datum izdavanja:

2.1.1995.

Posjeta: 673 *